latinica  ћирилица
20/06/2022 |  17:52 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

"Pomoći BiH oko kandidatskog statusa, a ne uništavati jedini konsenzus" (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je neprihvatljivo i neobjašnjivo da Brisel ne primjećuje konsenzus koji je postignut unutar BiH u vezi evropskog puta i apelovao da se zemlji pomogne da dobije kandidatski status, a ne da se "razvaljuje" jedini konsenzus koji postoji.
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Znamo savršeno dobro da Ukrajina nije imala nikakav postupak približavanja EU. Ukoliko to tako bude, to bi bila loša poruka. Bio bih zahvalan evropskim zvaničnicima kada bi sutra, odnosno, ovih dana dali kandidatski status BiH - rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Dodik navodi da bi u slučaju da BiH dobije kandidatski status to značilo novu brzinu kojom bi mogla zemlja da se kreće i bila bi to nova realnost i to bi joj dalo šansu.

- Ovako ako nas izbace iz ovog trenutka, time bi doprinijeli daljoj destabilizaciji BiH. I mi koji radimo ovdje postavićemo pitanje smisla da se uopšte bavimo tim pitanjem. Ako je kriterijum bio broj poginulih – pa više je poginulo u BiH. Zašto je izostavljaju vezano za kandidatski status - upitao je Dodik.

Kako Dodik ističe, ovo je očigledan utisak, iako su takva poređenja potpuno nepotrebna i neumjesna.

- Ako Ukrajini daju kandidatski status samo zato što je u sukobu i ako je to mjera, pa mi smo to imali prije više od 20 godina - rekao je Dodik.

Kada je riječ o pozivima Slovenije za ubrzani pristup BiH EU, Dodik je naveo da je takvih inicijativa bilo ranije od bivšeg slovenačkog predsjednika Boruta Pahora koji je imao važnu ulogu u tome.

- Mi smo zahvalni. Nisam upoznat u detalje, ali u svakom slučaju svako ko doprinese da se BiH stavi na dnevni red i da kandidatski status, bićemo zahvalni bez obzira da li dolazi iz Slovenije, Italije, Hrvatske, Francuske. Imajući u vidu da je /francuski predsjednik Emanuel/ Makron sinoć izgubio parlamentarnu većinu njemu je do BiH kao do lanjskog snijega. U takvom vremenu živimo - rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je apelovao je da se pomogne BiH da dobije kandidatski status i da se "ne razvaljuje" jedini konsenzus koji postoji i koji je vezan za evropski put zemlje.

- Dajte snagu tom putu. Ako ne date snagu tom putu nemojte dolaziti ovamo i pitati o čemu se radi. Uvijek su uslovljavanja nama, a šta je sa Ukrajinom? Da li se uslovljava tamo - upitao je Dodik.

Dodik je dodao da se čini da zvanični Brisel smatra da je BiH manje vrijedna, zbog čega je i uslovljavaju.

- Ako je Ukrajini dato kako je dato u proceduri, neka daju i nama. To i tako ćemo razumjeti, a sve drugo nećemo razumjeti - poručio je Dodik.