latinica  ћирилица
20/06/2022 |  17:56 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Evroparlamentarci u NSRS upozorili: Prvo sankcije Rusiji, pa kandidatski status (VIDEO)

U posjeti Banjaluci i Narodnoj skupštini danas i delegacija Zelenih iz Evorpskog parlametna i njemačkog Bundestaga.
Evroparlamentarci u NSRS - Foto: RTRS
Evroparlamentarci u NSRSFoto: RTRS

Posebnoj sjednici nisu prisustovali ali su imali odvojene sastanke sa potpredsjednikom NSRS, predsjednicom Zakonodavnog odbora i Odbora za evorpske integracije, kao i predsjednicima opozicionih stranaka.

Poruka Zelenih je da nema kandidatskog statusa dok su, za njih, sporni zakoni Narodne skupštine na snazi. Među njima, i onaj o neutralnosti u rusko-ukrajinskom sukobu.

Nakon Sarajeva evropski parlamentarci iz partije Zelenih u Banjaluci kako bi čuli i njene stavove. Podsjetila nas je Tineke Strik da su pred nama izbori, i da ne žele nacionalističku politiku već ekonomski razvoj BiH. Iako nikad nisu prestajale sa radom, nezadovoljna je što bh.institucije ne rade gotovo godinu dana.

Strikovoj su trn u oku odluke Narodne skupštine o vraćanju nadležnosti, a posebno ona koja se odnosi na neutralan stav u rusko-ukrjinskom sukobu.

- Treba nam podrška kada je u pitanju borba protiv Vladimira Putina i ruske agresije. Treba nam vaša podrška kada je u pitanju osuda ruske agresije na Ukrajinu što bi bilo u skladu sa spoljnom politikom EU, treba nam vaša podrška u borbi protiv autokrata, u borbi za nezavisno pravosuđe, slobodne medije - navela je Strikova.

Ovom izjavom i evroparlametarka je potvrdila da se BiH nije pridružila sankcijama Rusiji, jer ni jedno dizanje ruku bošnjačkih ambasadora u Briselu i Njujorku nije dobilo saglasnost Predsjedništva i Savjeta ministara.

Na to su je podsjetili i SNSD-ovi poslanici u Narodnoj skupštini.

Potpredsjednik Narodne skupštine Denis Šulić kaže da je na sastanku bilo različitih mišljenja, ali da se interese Republike Srpske moraju poštovati. Zatražio je nemiješanje stranog faktora u unutrašnja pitanja BiH, ali i nezauzimanje strana.

- Mi kao NSRS imamo jasan stav oko ukrajinske krize. Na 31. redovnoj sjednici poslanici iz vlasti i dio opozicionih poslanika su se opredijelili da Srpska treba zauzeti neutralan stav, i da je Republika Srpska protiv toga da se na dnevni red intitucija BiH stavljaju bilo kakve sankcije - naveo je Šulić.

Za prvu adresu Zeleni su izabrali PDP i njenog predsjednika za sagovornika. No, Borenović o sankcijama Rusiji, u njihovm prisustvu, bar javno, nije govorio. Ali je gostima iz Brisela sigurno poznat njegov stav jer je Skupštinu Srpske napustio kada se izjašnjavalo o neuvođenju sankcija Rusiji. Danas su izostale i njegove optužbe, na račun vlasti, da se BiH pridužila sankicijama i da je Dodik izdao Republiku Srpsku.

Baš, isti onaj Dodik sa kojim su se Vladimir Putin i Sergej Lavrov prije tri dana sastali u Sankt Peterburgu.

A znamo, da Putin ne razgovara sa neprijateljskim zemljama i onima koji su njegovoj zemlji uveli sankcije. Kako bi opravdao izostanak podrške sporazumu lidera u Briselu, Borenović se evropatrlamentarcima požalio da ne želi biti saučesnik u zastoju na evorpskom putu.

- Mnogo puta smo čuli razna obećanja od strane vladajućih političkih elita u Bosni i Hercegovini, kako bi se impresionirao sagovornik sa druge strane koji dolazi iz Evropske unije. Licemjerno je obavezati se na ispunjenje 14 prioriteta i donošenje tri zakonska rješenja najdalje šest mjeseci nakon izbora - smatra Borenović.

PDP je odbio poziv za radni ručak sa evroparlamentarcima i strankama iz Srpske.

Borenović nije želio da ruča u drušvu predstavnika SNSD-a.

Prije ručka Nenad Nešić je razgovarao sa gostima iz Brisela. I on je izrazio opredijeljenost njegove stranke za evorpske integracije.

Goste je podsjetio da smo i mi dio Evorpe i da tu pripadamo i da je potrebno više dijaloga i saradnje u BiH.