latinica  ћирилица
20/06/2022 |  17:57 ⇒ 17:57 | Autor: SRNA

Šapić novi gradonačelnik Beograda

Aleksandar Šapić izabran je za novog gradonačelnika Beograda na prijedlog vladajuće Srpske napredne stranke /SNS/, i biće prvi sportista na čelu prijestonice Srbije.
Aleksandar Šapić - Foto: TANЈUG
Aleksandar ŠapićFoto: TANЈUG

Šapić je bio prvi na listi "Aleksandar Vučić - zajedno možemo sve", koja je dobila najviše glasova na proteklim izborima u Beogradu, a za gradonačelnika je izabran tajnim glasanjem, na kojem je dobio 57 glasova od ukupnog broja odbornika koji iznosi 110.

Na sjednici su izabran njegov zamjenik Vesna Vidović, takođe član SNS, kao i 13 članova Gradskog vijeća.

On je na poziciju gradonačelnika Beograda u četvorogodišnjem mandatu dolazi sa mjesta predsjednika opštine Novi Beograd, najveće gradske opštine u Beogradu.

Šapić je 68. gradonačelnik Beograda, a naslijediće dosadašnjeg gradonačelnika Zorana Radojičića.

Šapić je nakon izbora zahvalio svima na podršci i poručio da će se jednako boriti za interese svih Beograđana, bez obzira na političku, nacionalnu i političku pripadnost i da Beograd bude, između ostalog, ljepši, funkcionalniji i zeleniji.

Šapić je srpski političar, bio je predsjednik opštine Novi Beograd, potpredsjednik Glavnog odbora SNS i bivši vaterpolista, zvanično najbolji strijelac u istoriji bivše Јugoslavije.

Šapić je bio pomoćnik gradonačelnika grada Beograda od 2009. do 2012. godine. Za predsjednika opštine Novi Beograd izabran je na izborima 2012. godine, a reizabran na izborima 2016. godine.

Svoj treći mandat predsjednika opštine Novi Beograd započeo je nakon izbora 2020. godine.

Bio je predsjednik Srpskog patriotskog saveza, osnovanog 21. jula 2018. godine. Nakon ujedinjenja Srpskog patriotskog saveza sa SNS 29. maja 2021. godine izabran je za potpredsjednika Glavnog odbora SNS-a.

Lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" osvojila je apsolutnu pobjedu na izborima u Srbiji.

Opozicione stranke u beogradskom parlamentu najavile su da neće podržati prijedlog da Šapić postane gradonačelnik.

Od 110 odborničkih mandata u gradskoj skupštini, SNS i socijalisti su na aprilskim izborima osvojili ukupno 56, a podržao ih je i jedan odbornik koga je Pokret obnove Kraljevine Srbije Vojislava Mihailovića isključio iz stranke.