latinica  ћирилица
20/06/2022 |  19:06 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Poslanici NSRS nisu potvrdili povredu vitalnog interesa; Dodik: Glasali ste protiv Republike Srpske (VIDEO)

Prijedlog sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji BiH i Velike Britanije za poslanike vladajuće koalicije povezan je sa diplomatskim uticajem ove zemlje u BiH i štetan je po Republiku Srpsku iz političkih, ali i tehničkih razloga.
Dodik na posebnoj sjednici NSRS - Foto: RTRS
Dodik na posebnoj sjednici NSRSFoto: RTRS

Dovoljno razloga, kažu, da podrže veto srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika na pokretanje pregovora za njegovo potpisivanje.

Da je to uradila i opozicija Republika Srpska bi time, tvrde, rekla NE preglasavanju i nepoštovanju njenih stavova u Predsjedništvu BiH.

Opozicioni poslanici tako ne misle.

Ako se u obzir uzmu dužine ranijih poslaničkih rasprava na posebnim sjednicama, današnju koja je trajala oko 90 minuta možemo ocijeniti kraćom.

Ipak, dovoljno vremena da se čuju stavovi i vlasti i opozicije o prijedlogu trgovinskog sporazuma BiH sa Velikom Britanijom, ali i izađe iz dnevnog reda.

Za vlast ovaj sporazum nije loš samo za privredu Srpske već i FBiH.

Takođe, smatraju da se i u tehničkom dijelu tog dokumenta ne poštuju interesi srpskog naroda-  kroz jezik, pominjanje Kosova i Metohije kao republike, a ni predstavnici Srpske nisu uključeni u njegovo provođenje.

- Јa sam uvjeren da sve što je vezano za ovaj sporazum direktno je povezano sa diplomatskim uticajem koji Velika Britanija ima u BiH - izjavio je poslanik SNSD-a u NSRS Srđan Mazalica.

- Mi svi imamo obavezu jasno da stavimo do znanja da nećemo tolerisati neuvažavanje Republike Srpske - rekao je poslanik SP-a u NSRS Srđan Todorović.

To ne smatra opozicija. Poistovjećuju ga sa SSP-om, sporazumom sa Evropskom unijom koji je potpisan prije Bregzita.

- Ovaj sporazum ne sadrži ništa što je opasno po nas, ni na koji način ne ugrožava Republiku Srpsku - poručio je poslanik PDP-a u NSRS Igor Crnadak.

Iz SNSD-a podsjećaju da su u provođenje Sporazuma sa EU u odnosu na ovaj britanski, uključeni predstavnici Republike Srpske, a i SSP nudi određene finansijske prednosti, iako je i on loš posebno za naše poljoprivrednike.

- Podsjetiću vas, gospodine Crnadak, da je gospodin Ivanić kada je bio član Predsjedništva iznosio iste ovakve argumente i bio protiv SSP-a koje mi sada iznosimo - izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

Iz poslaničkog kluba Zajedno za BiH kao i DNS-a nisu podržali veto srpskog člana Predsjedništva BiH jer smatraju da BiH u trgovinskoj razmjeni sa Britanijom ima suficit 19 miliona.

Iz Vlade pojašnjavaju da, što se tiče poljoprivrednih proizvoda, izvozimo milion i po, a uvozimo sedam miliona maraka.

Glasanjem za sporazum s Velikom Britanijom opozicija predvođena PDP-om i SDS glasala je protiv Republike Srpske, ocijenio je Dodik.

Navodi, to pokazuje njihovu poslušnost prema britanskoj Ambasadi jer se ovim sporazumom krši Dejton i to narod treba da zna.

- Ali mi je nestvarno da ovi iz opozicije mogu da žrtvuju interese Republike Srpske. I ovaj sporazum će opet doći na Predsjedništvo i ako opet bude nečeg što ne odgovoara Republici Srpskoj ja ću opet uložiti veto - naglasio je Dodik.

Nepodržavanjem veta srpskog člana Predsjedništva opozicija je još jednom dokazala da se ne smije zamjeriti britanskoj Ambasadi u BiH, smatraju u vladajućoj koaliciji.