latinica  ћирилица
20/06/2022 |  19:19 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Slovenija, Hrvatska, Poljska i Mađarska podržale kandidatski status za BiH (VIDEO)

Osim Hrvatske i Slovenije, kandidatski status BiH u Evropskoj uniji podržale su Poljska i Mađarska.
Evropska unija - Foto: RTRS
Evropska unijaFoto: RTRS

Dok Evropska unija razmatra da dodijeli kandidatski status Ukrajini, iz Hrvatske i BiH poručuju da bi bilo besmisleno dati status nekom ko nije ispunio ništa od uslova, dok se BiH ignoriše.

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon predložila je tokom sastanka Savjeta EU za spoljna pitanja da se BiH smjesta dodijeli status kandidata za učlanjenje u EU.

Ukrajina bi mogla vrlo brzo da uđe u proces pregovora za ulazak u Evropsku uniju, zajedno sa Moldavijom i gruzijom, potvrdio je šef evropske diplomatije, Žozep Borelj. Ne samo to, ministri spoljnih poslova EU su odlučni da sa Ukrajinom razgovaraju ne samo o ekonomskom nego i vojnom savezu.

- Ovo je snažan signal koji treba da se čuje, ne samo u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, nego jednako glasno da se čuje preko naših granica, o našoj snazi i jedinstvu i podršci za ove tri zemlje, naročito onu koja je pod agresijom Rusije - naveo je Borelj.

Neprihvatljivo je da Evropska unija ne primjećuje jedinu temu o kojoj postoji konsenzus u BiH, a to je put u Evropsku uniju, dok s druge strane gledamo ubrzavanje procesa za Ukrajinu, koja uopšte nije bila u procesu pristupanja EU, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Bio bih zahvalan evropskim predstavnicima kada bi sutra dali kandidatski status BiH. To bi bila nova brzina kojom bismo mogli da se krećemo, to je nova realnost, to bi dalo novu šansu BiH. Ako nas izbace u ovom momentu, oni su doprinijeli daljoj destabilizaciji BiH. A i mi koji radimo ovdje postavićemo pitanje smisla da se uopšte bavimo tim pitanjem - naveo je Dodik.

Ako se licitira sa brojem poginulih kao kartom za kandidatski status, više ljudi je poginulo u BiH rekao je Dodik i dodao da je to krajnje degutantan argument.

Iz Hrvatske poručuju da je davanje prednosti Ukrajini i Moldaviji u odnosu na BiH neobjašnjivo.

- Јa sam za to da se cijeloj BiH, ne samo Hrvatima u BiH, da taj signal da su dobrodošli jer će biti jako teško objasniti, da ne kažem nemoguće objasniti kako to da Ukrajina i Moldavija mogu biti kandidati u teškom stanju u kojem se nalaze, mnogo težem nego BiH, a BiH ne može - smatra predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Osim Hrvatske, BiH su podržale Poljska i Mađarska, kao i Slovenija.

- Slovenija planira da predstavi prijedlog kako pomoći zemljama poput BiH da dobije status kandidata. Prijedlog ćemo danas predstaviti - istakla je ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon.

I slovenački predsjednik Borut Pahor najavio je da će na samitu Inicijative tri mora tražiti podršku da se BiH dodijeli status kandidata, što je i formalno predstavio u pismu predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu.