latinica  ћирилица
20/06/2022 |  20:02 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Ruska Gazeta: Kulić uputio čestitku predsjedniku Ruskog istorijskog društva

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić uputio je danas čestitku predsjedniku Ruskog istorijskog društva Sergeju Nariškinu povodom desetogodišnjice osnivanja ove autoritativne organizacije, koja nastavlja tradiciju formiranja sveruske istorijske kulture.
Ruska Gazeta (Foto: rg.ru/PrtSc) -
Ruska Gazeta (Foto: rg.ru/PrtSc)

- Vaše aktivnosti ujedinjuju one koji se ponose velikom prošlošću Rusije, koji rade za dobro svoje otadžbine u sadašnjosti, one od kojih zavisi budućnost Rusije, njena težina i položaj na svjetskoj sceni - rekao je Kulić.

On je primjetio da je Rusija danas pred važnim zadacima koje može uspješno da riješi samo zajedničkim snagama i nepokolebljivim duhom svih njenih građana.

- I to je ključna uloga istorije! Istorija je svjedok prošlosti, svjetlost istine, živo sjećanje, učitelj života, glasnik. Duboko poštujemo slavnu prošlost Rusije i nadamo se da ćemo zajedno izgraditi dostojnu budućnost - poručio je Kulić.

Poželio je da otadžbinska istorija Rusije uvijek obogaćuje i duhovnu i moralnu stranu života svakog čovjeka, a da Rusija ostane jaka i nezavisna država, čvrsto čuvajući svoje nacionalne interese, i da tako i dalje bude garancija za svoje građane i bratskih naroda za svjetliju budućnost.

- Koristim ovu priliku da izrazim zahvalnost Ruskom istorijskom društvu na pomoći Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, koji doprinosi razvoju našeg Univerziteta. Od sveg srca vam želim sve dobro, povjerenje u budućnost i nova dostignuća u korist Ruske Federacije - navodi Kulić.

U međuvremenu, u junu, Rusko istorijsko društvo doniralo je izbor literature Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Prethodno je Nariškin uputio pismo Kuliću u kojem je istakao da su zajedničke ocjene i vrijednosti, međusobno razumijevanje i rusko-srpska solidarnost posebno očigledni danas, kada se zajedno suprotstavljamo pokušajima falsifikovanja istorije i revizije rezultata Drugog svjetskog rata.

Nariškin je zahvalio Kuliću na posebnoj pažnji koju Univerzitet poklanja izučavanju ruskog jezika, istorije i kulture Rusije i uvjerio u spremnost i zainteresovanost Ruskog istorijskog društva da razvija plodnu saradnju sa Univerzitetom.

Posebno treba istaći da je zalaganjem rukovodstva Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Centra za ruski jezik, otvorena jezička laboratorija na Filozofskom fakultetu, organizuju se festivali ruskog filma, a sprovodi se i nastavni plan i program "Ruski jezik, književnost i međunarodni odnosi".