latinica  ћирилица
20/06/2022 |  21:10 ⇒ 21:21 | Autor: SRNA

Dodik: Sastanak sa Putinom uspješan, važan završetak gasovoda

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom bio uspješan, da je odisao razumijevanjem za situaciju u kojoj se Republika Srpska nalazi, te istakao značaj završetka gasovoda koji bi Srpskoj donio dvije nove elektrane na gas.
Milorad Dodik i Vladimir Putin (Foto: forumspb2022.tassphoto.com) -
Milorad Dodik i Vladimir Putin (Foto: forumspb2022.tassphoto.com)

Dodik je rekao i da se osjetila želja da se podrže napori Srpske za opstanak, bez ikakvih nametanja ili traženja bilo čega zauzvrat.

- Rusija je sada u delikatnoj situaciji, ali niko od nas nijednog trenutka nije tražio neko ponašanje koje bi manifestovalo nekakav odnos prema Rusiji. Oni to razumiju, kažu nam da su zahvalni za politiku koju vodimo i spremni su da realizuju sve naše zajedničke projekte -rekao je Dodik za ATV.

Istakao je i da su u Rusiji najavili značajniju podršku u budućnosti.

- Važno nam je da završimo projekat gasovoda, koji nam donosi dvije nove elektrane na gas. To je energent budućnosti i električna energija sama po sebi predstavlja vodeći oblik energije u svijetu - rekao je Dodik.

On je izrazio zahvalnost Rusima, predsjedniku Putinu, te predstavnicima kompanije "Gasprom" za razumijevanje koje imaju za procedure u BiH.

- U Sarajevu imamo već nekoliko godina zastoj u pogledu dobijanja dozvole da se iz Srbije pređe u Republiku Srpsku preko granične linije, odnosno Drine, jer to namjerno opstruišu - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je Putin razuman čovjek, posvećen svom narodu i svojoj državi.

- Njihova strategija je procijenila da su ugroženi od širenja vojnog krila NATO-a na prostor Ukrajine. Smatraju da je oblik koji su dali Ukrajini ranije, kada se povukla iz SSSR-a, bio dovoljan da Ukrajina nastavi da egzistira i ima neutralni status u vojnom i svakom dugom smislu. Drugi to nisu htjeli da razumiju - rekao je Dodik.

On je rekao da jednim dijelom razumije Zapad, koji želi svojim potezima da homogenizuje sve zemlje po pitanju uvođena sankcija Rusiji, ali i da je njegov stav jasan - da se Republika Srpska ne može tome pridružiti.

- To je poznato i Putinu, koji je rekao da ima nekih problema oko onih koji zagovaraju te sankcije u BiH, ali i da visoko cijeni našu poziciju u vezi sa tim da se sankcije ne uvedu, tako da BiH nikada formalno-pravno nije uvela bilo kakve mjere - rekao je Dodik.

On je napomenuo da je Rusija zauzvrat i Sarajevu dala gas po jeftinijoj cijeni, te Bih nije stavila na listu neprijateljskih zemalja.

Dodik je rekao da je na sastanku bilo riječi i o krizi u Ukrajini, te globalnim odnosima između velikih zemalja, među kojima je i Rusija, kao i da su razmijenjene informacije iz oblasti kulture, obrazovanja i medicine.

- Očekujem da će eminentni stručnjaci iz oblasti medicine i poznati doktori doći u Univerzitetski klinički centar Srpske, kao i da će naši ljudi ići na usavršavanje u Rusiju - rekao je Dodik.

On je istakao da mu je posebno drago što je ostao raniji dogovor da najbolji srednjoškolci iz Republike Srpske posjete Moskvu i Sankt Peterburg.

- To je bio dio tradicije u bivšoj Јugoslaviji. Tada je bilo uobičajeno da se posjeti Rusija i sada želimo tu praksu da vratimo - rekao je Dodik.

Izrazio je zadovoljstvo i što izgradnja Rusko-srpskog pravoslavnog centra ide po planu, te da se do nove godine očekuje da će biti pravljena kupola, a već iduće da će biti održana i prva služba.