latinica  ћирилица
21/06/2022 |  07:47 ⇒ 12:13 | Autor: RTRS

Ćeranić: Povratak plaćenika iz Ukrajine otežaće bezbjednosnu situaciju u BiH (VIDEO)

Uprkos zakonu po kome je ratovanje u stranim zemljama krivično djelo, 167 mladića otišlo je u Ukrajinu da se bori na njihovoj strani i opet se suočavamo sa tim problemom, rekao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

- Isti problem je bio kada su na sirijsko ratište odlazili plaćenici iz BiH - rekao je Ćeranić za Јutarnji program.

On upozorava da će njihov povratak sa ukrajinskog ratišta otežati bezbjednosnu situaciju u BiH.

Prema zvaničnim podacima Moskve, u Ukrajini je ubijen 51 plaćenih iz BiH i 74 iz Hrvatske u uniformama jedinica lojalnih Kijevu. Ćeranić kaže da Rusija vodi evidenciju o svim stranim plaćenicima i da rusko Ministarstvo spoljnih poslova vrlo precizno izvještava javnost o tome.

Govoreći o informaciji da dio naoružanja Zapada namijenjenog Ukrajini dospijeva Albancima na Kosmetu, Ćeranić je rekao da je bezbjedonost Srba na Kosmetu u rukama međunarodnih snaga.

Ćeranić je istakao da je teško kontrolisati toliko oružja i novca, te je, kako kaže, logično da dio oružja završi u rukama mafijaških organizacija.

- Takve informacije treba uzeti za ozbiljno. Odgovornost za bezbjednost snose međunarodne snage, bez njihove saglasnoti to oružje ne može doći na Kosmet - izjavio je Ćeranić i dodao da je "sve u rukama međunarnodnih vojnih snaga koje imaju potencijal da spriječe sve sukobe".

Ćeranić je istakao da je činjenica da oružje "curi", ali da to ne može ugroziti bezbjednost Srba na Kosmetu više nego inače.