latinica  ћирилица
21/06/2022 |  08:43 ⇒ 08:51 | Autor: RTRS

Danas Svjetski dan muzike

Širom svijeta se prvog dana ljeta, 21.juna, slavi muzika.
Danas Svjetski dan muzike - Foto: RTRS
Danas Svjetski dan muzikeFoto: RTRS

Otkako je Ministarstvo kulture Francuske uspostavilo ovaj praznik 1982. godine, on je postao prepoznatljiv međunarodni muzički događaj koji se slavi u 120 zemalja kao Svjetski dan muzike.

Okupljaju se muzičari, amateri ili profesionalci, koji slave muziku i ističu širinu i raznolikost muzičkih praksi.

Koncerti se održavaju na ulicama, trgovima, parkovima, dvorištima, hodnicima.

U Banjaluci su organizatori obilježavanja Akademija umjetnosti i Konfucijev instutut Univerziteta u Banjaluci.

Obilježavanje će početi u vrtićima i to u jutarnjim časovima, dok će od 11.00 časova program biti realizovan i u Tržnom centru Delta.

- Učesnici ovogodišnje manifestacije su kamerni orkestar studenti, profesori i saradnici Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Kamerni hor "Kerubini" Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, Vokalni ansambl Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, "Taiđi grupa" Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, Etno grupa "Uzdarja" kulturno-umjetničke sekcije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i bend "Balkan ekspres" - najavio je dirigent Dušan Urošević, gostujući u "Razbudilniku" Radija Republike Srpske.

Večernji program obuhvata nastupe u kamernoj sali Akademije umjetnosti od 18.30 časova, zatim izvođenje muzike na centralnim gradskim ulicama od 19.00 časova, te koncert na ljetnoj sceni Akademije umjetnosti koji će početi u 20.30 časova.