latinica  ћирилица
21/06/2022 |  09:30 ⇒ 11:43 | Autor: TANЈUG

Fon der Lajen: Sve zemlje zapadnog Balkana na evropskom putu dalje od Ukrajine

Srbija mora da se odluči na čijoj strani želi da bude, poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
Ursula Fon Der Lajen (Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Ursula Fon Der Lajen (Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

- Mi želimo Srbiju uz nas, ali za to su nam potrebni jasni dokazi da ta zemlja dijeli naše vrijednosti, na primjer vladavinu prava i demokratiju - poruka je Fon der Lajen u intervjuu austrijskim dnevnicimaViner cajtung i Klajne cajtung.

Podvukla je da je spoljnopolitičko opredjeljenje kandidata veoma bitno.

- Naravno da očekujemo da svi vučemo istu stranu užeta - podvukla je predsjednica Evropske komisije.

Na pitanje koliko je zapadni Balkan povezan sa statusom Ukrajine i šta se može ponuditi tim zemljama, ona je ukazala da su gotovo sve zemlje zapadnog Balkana na evropskom putu dalje od Ukrajine.

- Nadam se da ćemo naći rješenje, da ćemo konačno moći da ispunimo naše obećanje i početi pristupne pregovore. BiH, na primjer, može odmah stupiti u pristupne pregovore kada ispuni 14 glavnih tačaka. Bilo je mnogo napretka i tome treba odati priznanje - rekla je ona.

Na pitanje koliko će trajati dok Ukrajina postane članica EU, Fon der Lajenova je ukazala da je pristupni proces vezan za napredak.

- U rukama je kandidata koliko brzo se kreću u postupku - rekla je Fon der Lajenova ukazujući da su Slovačka i Turska dobile status kandidata 1999, da je Slovačka preduzela sve da primijeni potrebne reforme, te je pet godina kasnije postala članica, a Turska je danas "udaljenija od članstva nego što je ikada bila".

Fon der Lajenova je prenijela da je stekla utisak da su ukrajinske vlasti visoko motivisane i građani ujedinjeni oko želje da pristupe EU.

- Žele potrebne reforme da primijene što prije. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski mi je rekao da bi oni to uradili i ako ne bi bilo riječi o članstvu, zato što je to dobro za zemlju i demokratiju. To je i jedan od razloga zašto smo preporučili Savjetu EU davanje statusa kandidata - istakla je predsjednica Evropske komisije.

Na konstataciju da su mnogi mišljenja da EU ne može savladati prijem tako velike, siromašne zemlje, bez reformi, rekla je da Unija mora definisati koje preduslove želi da stvori za potencijalne nove runde proširenja, dodajući da je tu, na primjer, pitanje jednoglasnosti.

Na pitanje šta ako vlade ne dogovore status kandidata za Ukrajinu, Fon der Lajenova je izrazila uvjerenost da će biti pozitivne odluke.

Upitana za austrijski prijedlog reforme pristupnog procesa, ona je podsjetila da je tek prije dvije godine taj proces reformisan.

- Naš prijedlog su prihvatili parlament i Savjet. Taj proces je modernizovan i ojačan. Sada imamo mogućnost kroz objedinjavanje postupaka da brže napredujemo, ili obratno, ako prepoznamo nazadovanje, da zatražimo preradu - rekla je ona.