latinica  ћирилица
21/06/2022 |  10:44 ⇒ 11:06 | Autor: SRNA

Za izgradnju hrama u Potkozarju prikupljeno gotovo 30.000 dolara

Za izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama u mjestu Međuvođe, u opštini Kozarska Dubica, s ciljem očuvanja sjećanja na mučeničko stradanje Srba u Јasenovcu i drugim mjestima do sada je prikupljeno gotovo 30.000 dolara, rekla je Srni Snežana Dimitrijević iz Australije, koja je jedna od inicijatora prikupljanja novca.
Gradnja hrama u Međuvođu - Foto: RTRS
Gradnja hrama u MeđuvođuFoto: RTRS

Dimitrijevićeva je ukazala na značaj izgradnje ovog hrama u Potkozarju koje je mnogo stradalo u Drugom svjetskom ratu, kada je najveći broj djece, žena, starih i nemoćnih sa prostora Kozare, Knešpolja i mnogih drugih krajeva, poslije ofanzive na Kozari provedeno kroz Međuvođe, a potom ubijeno i pogubljeno u logoru Јasenovac.

Ona je navela da je u periodu od 1942. godine na području Međuvođske parohije više od 700 djece odvedeno u pravcu Јasenovca i od tada im se gubi svaki trag.

- Sveto mjesto posvećeno je stradanju jasenovačkih žrtava u Drugom svjetskom ratu od Nezavisne Države Hrvatske. Sigurna sam da će ova crkva sijati posebnim sjajem i da ćemo se ponositi što smo dio nečega ovoliko bitnog za srpski narod. Pozivam sve ljude dobre volje da se odazovu našem pozivu i svojim prilozima pomognu izgradnju hrama - poručila je Dimitrijevićeva.

Ona je dodala da je do sada prikupljeno gotovo 30.000 dolara za izgradnju ovog hrama.

- Porodica Gvozden Zoran i Bojana u saradnji sa organizacijom "28. jun" je tokom vikenda u Milvokiju organizovala druženje na kojem je za izgradnju naše svetinje u Međuvođu prikupljeno oko 6.000 dolara - rekla je Dimitrijevićeva.

Ona je navela da se novčana sredstva mogu uplatiti na žiro račun Srpske pravoslavne crkvene opštine u Knežici: IBAN: BA395620108047299649, SVIFT: RAZBBA22, Knežica BB, 79240 Kozarska Dubica, NLB banka Banjaluka.

Izgradnja hrama počela je 2018. godine, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Јefrema.