latinica  ћирилица
21/06/2022 |  11:39 ⇒ 11:55 | Autor: TANЈUG

Vulin: Srbija koju vodi Vučić je na svojoj strani

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, povodom izjave predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da Srbija mora da se odluči na čijoj strani želi da bude, kazao je da je Srbija, koju vodi posljednji slobodni državnik Evrope Aleksandar Vučić, na svojoj strani.
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Srbija je kroz svoju istoriju bila predmet brojnih ucjena i ultimatuma. U dva posljednja svjetska rata, Njemačka se isticala ultimatumima poslije kojih su umirali milioni Srba. I uvijek je pitanje bilo na čijoj smo strani. Srbija je na svojoj strani, Srbija je na boljoj strani istorije, čime narod gospođe fon der Lajen i većine naroda koji čini Evropsku uniju ne može da se pohvali - naveo je Vulin u saopštenju.

Vulin je istakao da "Srbija dosljedno poštuje međunarodno pravo".

- Zato nam nije razumljivo da je teritorijalni integritet Ukrajine svetinja, a cjelovitost Srbije nije. Svaki ultimatum počne sa jednim uslovom, a nastavi se još jednim, pa još jednim. Samo uvedimo sankcije Rusiji, pa samo priznajmo takozvano Kosovo, pa samo napustimo Republiku Srpsku. Ko nam garantuje da se od nas neće tražiti da samo naoružavamo Ukrajinu, pa da samo postanemo dio sukoba zbog koga duboko žalimo, ali nismo i nećemo da budemo dio njega. A kada sve to ispunimo, eto 2033. godine, pa možda i budemo bliže članstvu u Evropskoj uniji - rekao je Vulin.

Vulin je poručio da je " Vučić prihvatio da uvede sankcije Rusiji i prizna takozvano Kosovo, već bi zaboravili na gluposti koje ponavljaju u medijima o diktaturi, o izostanku vladavine prava i sličnim lažima".

- Do početka sukoba u Ukrajini, Evropska unija je o Kijevu govorila kao o jednoj od najkorumpiranijih zemalja u Evropi, a sada ih proglašava zemljom kandidatom. Pustite Srbe da sami odlučuju i nemojte im prijetiti silom, možete dobiti odgovor koji vam se neće dopasti - izjavio je Vulin.

Povezane vijesti:

Fon der Lajen: Sve zemlje zapadnog Balkana na evropskom putu dalje od Ukrajine