latinica  ћирилица
21/06/2022 |  12:01 ⇒ 13:31 | Autor: RTRS

Sjećanje na ubijene na Miljevačkom platou

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos za 40 Srba koje su pripadnici hrvatske vojske i policije ubili 21. juna 1992. godine na Miljevačkom platou kod Drniša.
Beograd - parastos - Foto: RTRS
Beograd - parastosFoto: RTRS

Nakon pomena ubijenima na Miljevačkom platou, položeni su vijenci i cvijeće u Tašmajdanskom parku na spomenik Srbima poginulim u ratovima devedesetih godina.

Iz Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza" podsjetili su da se prije 30 godina na području Miljevačkog platoa desio monstruozan zločin nad pripadnicima srpske teritorijalne odbrane u prisustvu Unprofora.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, na Miljevačkom platou likvidirano je 40 srpskih teritorijalaca, a većina ih je masakrirana.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta je istakao da u Hrvatskoj još nema političke volje da naredbodavci i organizatori budu izvedeni pred lice pravde.

Linta je ocijenio da u Hrvatskoj nema pravde za srpske žrtve, o čemu svjedoči i činjenica da i dalje postoje desetine grobnih mjesta sa posmrtnim ostacima Srba, koji ne mogu da se ekshumiraju i predaju porodicama žrtava zato što to ne dozvoljavaju hrvatske vlasti.

On je podsjetio da se jedna od takvih grobnica nalazi i na kninskom groblju, a u njoj su posmrtni ostaci 12 srpskih teritorijalaca ubijenih na Miljevačkom platou.