latinica  ћирилица
21/06/2022 |  12:03 ⇒ 13:53 | Autor: SRNA

Lajčak: Odobrena mapa puta za sprovođenje sporazuma o energetici (FOTO)

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak objavio je da su Beograd i Priština odobrili mapu puta za sprovođenje sporazuma o električnoj energiji na sjeveru Kosova.
Miroslav Lajčak  (Foto:. EPA-EFE/JAKUB KACZMARCZYK POLAND OUT) -
Miroslav Lajčak (Foto:. EPA-EFE/JAKUB KACZMARCZYK POLAND OUT)

Lajčak je naveo da su delegacije Beograda i Prištine u Briselu usvojile mapu puta za primjenu sporazuma o energetici usvojenog 2013. godine, te ocijenio da je postignut "veliki korak naprijed".

- Sa velikim zadovoljstvom mogu da objavim da su Kosovo i Srbija upravo usvojili Mapu puta za primjenu energetskih sporazuma u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU - napisao je Lajčak na Tviter nalogu.

Glavni pregovarač Prištine Besnik Bislimi naveo je da će danas postignuti dogovor o mapi puta "omogućiti naplatu potrošene električne energije na sjeveru Kosova".

- Konačno smo odobrili Mapu puta za sprovođenje energetskog sporazuma iz 2013. i 2015. godine. Ovo omogućava fakturisanje električne energije u četiri sjeverne opštine Kosova, u skladu sa zakonima i regulatornim sistemom Kosova - napisao je Bislimi na Tviteru.

Energetski sporazum postignut je 2013. godine, ali nije sproveden, a odnosi se, kako je u "temeljnom sporazumu" utvrđeno na distribuciju, potrošnju i plaćanje utrošene električne energije na sjeveru Kosova.

U sporazumu, čija je mapa puta prema navodima Lajčaka danas u Briselu usaglašena na nivou glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bislimija, utvrđeno je da izdavanje licence za rad "Elektroservera" i sva druga pitanja budu usaglašena sa regulatornim pravnim okvirom samozvanog Kosova.

Navedeno je i da će u roku od 10 dana od izdavanja licence za snabdijevanje "Elektroserver" potpisati neophodne tehničke sporazume sa KOSTT-om i KEDS-om /Kosovske energetske korporacije za distribuciju i naplatu električne energije/ za rad na energetskom tržištu Kosova, u roku od 15 dana od sporazuma i tehničkih detalja ugovora sa KOSTT-om, "Elektroserver" dobiće energetski identifikacioni kod za obavljanje aktivnosti predviđenih licencom za snabdijevanje.

Sa Lajčakom se u Briselu sastao direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Prethodno je Lajčak u zgradi Evropske službe za spoljne poslove održao bilateralni sastanak sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bislimijem.