latinica  ћирилица
21/06/2022 |  12:17 ⇒ 22:37 | Autor: RTRS

Cvijanović i Višković posjetili Elektrotehnički fakultet (FOTO/VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Srpske Radovan Višković posjetili su danas Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjaluci, gdje su razgovarali sa rukovodstvom ove visokoškolske ustanove.
Cvijanović, Višković i Rajčević na Elektro-tehničpkom fakultetu - Foto: RTRS
Cvijanović, Višković i Rajčević na Elektro-tehničpkom fakultetuFoto: RTRS

Fakultet je posjetio i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim projektima na fakultetu, te podršci Vlade Republike Srpske s ciljem energetske sanacije objekta koji koristi ova ustanova.

- Sa rukovodstvom fakulteta razgovarali smo o unapređenju uslova za rad na ETF-u, svjesni činjenice da je riječ o velikom i važnom kadrovskom resursu Republike Srpske. O tome svjedoče i brojni uspjesi koje studenti ETF-a postižu godinama unazad, uključujući i pet medalja na ovogodišnjoj Elektrijadi u Bugarskoj za koje će biti nagrađeni iz budžeta predsjednice Republike - objavila je Cvijanović na svom Instagram nalogu.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Foto: RTRS

Prije početka sastanka, gosti su obišli učionice i kabinete Elektrotehničkog fakulteta.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjaluci resursni centar za Srpsku kada je riječ o kadrovima koji se obrazuju u njemu i da će institucije Srpske uložiti napore da budu obezbijeđeni što bolji uslovi za rad ove visokoškolske ustanove.

- Mladi koji završe ovaj fakultet imaju sigurne poslove, te smo razgovarali o tome na koji način unaprijediti uslove za rad, što podrazumijeva određena ulaganja od Vlade Srpske - rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je isto tako potrebno obezbijediti i neke dodatne stvari, kao što je nabavka laptopa za nastavni kadar, te im omogućiti da idu u korak sa vremenom, a za šta je potrebno izdvojiti između 70.000 i 80.000 KM.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjaluci školuje zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada, te da će Vlada Srpske izdvojiti 80.000 KM za nabavku oko 45 laptopa, kako bi se omogućio nesmetan rad profesorima i studentima.

Višković je istakao da je studentima i nastavnicima ovog fakulteta, a koji učestvuju u naučno-istraživačkim projektima, neophodno obezbijediti laptope, koji mogu da podrže njihove programe u kojima rade.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević rekao je da je neophodno uložiti napore kako bi Elektrotehnički fakultet postao ogledna organizaciona jedinica Univerziteta u Banjaluci, s obzirom na to da je sada vrijeme informacionih tehnologija.