latinica  ћирилица
21/06/2022 |  12:42 ⇒ 20:22 | Autor: SRNA

Dodik izrazio negodovanje zbog izostanka prijedloga o kandidatskom statusu BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Sarajevu sa poslanicima Zelenih u Evropskom parlamentu i Bundestagu i izrazio negodovanje zbog odluke Evropske komisije da ne predloži kandidatski status za BiH, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva.
Sarajevo - Predsjedništvo - poslanička grupa Zelenih u Evropskom parlamentu - Foto: SRNA
Sarajevo - Predsjedništvo - poslanička grupa Zelenih u Evropskom parlamentuFoto: SRNA

Na insistiranje evroparlamentaraca o neophodnosti vladavine prava, srpski član Predsjedništva rekao je da se i on snažno zalaže za to i upitao ih da li je vladavina prava dolazak Kristijana Šmita mimo odredbi Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma ili angažman troje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Dodik je ponovio da se Republika Srpska zalaže za BiH samo onakvu kakva je definisana Ustavom i da, zarad evropskih integracija, nije spremna da se odrekne svoje autonomije.

On je upitao parlamentarce da li bi oni pristali da im neizabrani stranac nameće zakone i smjenjuje legalno birane političare, što su visoki predstavnici u kontinuitetu radili u BiH.

Za 14 prioriteta, koji su navedeni kao uslov EU za kandidatski status, Dodik je rekao da mu djeluju kao kazna i da te prioritete trenutno ne ispunjavaju ni sve članice.