latinica  ћирилица
21/06/2022 |  12:57 ⇒ 12:59 | Autor: SRNA

CIK: Iskazana odlučnost u borbi protiv svih oblika govora mržnje

Predstavnici Centralne izborne komisije, Regulatorne agencije za komunikacije, agencije za ravnopravnost polova i Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH danas su u Sarajevu potpisali zajedničku izjavu "Zajedno protiv govora mržnje".
CIK BiH -
CIK BiH

Ovim je potvrđena predanost i odlučnost u borbi i osudi svih oblika govora mržnje na bilo kojoj osnovi u skladu sa nadležnostima i međunarodnim normama i standardima ljudskih prava.

U izjavi je izražena predanost jačanju saradnje sa organizacijama civilnog društva radi podizanja svijesti o posljedicama govora mržnje, saopšteno je iz CIK-a BiH.

U ime CIK-a zajedničku izjavu potpisala je član CIK-a BiH Vanja Bjelica Prutina, koja je prenijela poruku predsjednika te komisije Suada Arnautovića o značaju podizanja svijesti i edukacije birača i najšire javnosti, da bi prepoznali sve oblike govora mržnje ispoljene od političkih zvaničnika, kandidata i njihovih pristalica.

Iz CIK-a ističu da je cilj suzbijanja govora mržnje jačanje tolerancije u društvu i prijeko potreban napredak demokratskih procesa.