latinica  ћирилица
21/06/2022 |  13:42 ⇒ 14:32 | Autor: RTRS

Za alternativni smještaj od početka godine uplaćeno 137.145 KM

Vlada Republike Srpske i Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije uplatili su za april, maj i juni mjesec ove godine 69.640 maraka za alternativni smještaj putem participacije u plaćanju individualnog zakupa, koji koristi 401 porodica. Od početka godine za ove namjene ukupno je uplaćeno 137.145 KM, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije svake godine priprema Program rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica i praćenja migracionih procesa kojim se raspoređujusredstva odobrena budžetom Srpske, kako bi ovoj najugroženijoj kategoriji stanovništva obezbijedio sve vidove alternativnog smještaja.

Na teritoriji Srpske još uvijek postoji potreba za ovim smještajem, ali se iz godine u godinu broj korisnika smanjuje što je rezultat stambenog zbrinjavanja ovih porodica, kao i stalne revizije korištenja alternativnog smještaja, navodi se u saopštenju.

Osim redovnog programa sredstva su obezbijeđena i realizacijom zajedničkih projekata koji se finansiraju kreditnim sredstvima Razvojne banke Savjeta Evrope.

Јedan od najvažnijih projekata Sekretarijata je Projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja (CEB2) kojim je planirano da na području Republike Srpske budu zbrinute 703 porodice, navodi se u saopštenju.

Ukupna vrijednost ovog projekta na području Srpske iznosi skoro 57 miliona maraka, od kojih su preko 30 miliona maraka kreditna sredstva Vlade Srpske, a ostatak predstavlja doprinose lokalnih zajednica.

Ovaj program se sprovodi kroz 18 potprograma, a realizuje se u Derventi, Doboju, Trebinju, Foči, Gradišci, Kozarskoj Dubici, Prijedoru, Modriči, Bijeljini, Bratuncu, Zvorniku, Istočnom Novom Sarajevu, Sokocu, Rudom, Višegradu i Nevesinju.