latinica  ћирилица
21/06/2022 |  13:51 ⇒ 13:53 | Autor: SRNA

Petković: Otvorili smo put za razgovor o formiranju ZSO

Predstavnik delagacije Beograda u pregovorima sa Prištinom Petar Petković rekao je da je nakon usvajanja mape puta o realizaciji Sporazuma o energetici iz 2013. godine, koji će konačno početi da se primjenjuje, otvoren put za razgovor o formiranju zajednice srpskih opština.
Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) - Foto: TANЈUG
Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)Foto: TANЈUG

- Imajući u vidu da je Priština godinama odbijala da razgovara o energetici i o važnim dijelovima sporazuma, ne samo da smo natjerali Prištinu da razgovara, već smo se i dogovorili o mnogim važnim pitanjima za život naših ljudi na sjeveru Kosova - poručio je Petković u Briselu.

On je naveo da će dobijanjem distributivnih usluga i sa činjenicom da će iz centralne Srbije ponovo dolaziti struja do sjevera postojati zaokružen sistem snabdijevanja strujom.

- Čuli smo da su u Prištini pokušavali da zastraše građane navodeći da će morati da plaćaju nekakve dugove za struju. Međutim, sve pravne obaveze za svakog potrošača na sjeveru Kosova počinju da teku od onog trenutka kada potpišu ugovor sa Elektroseverom. Niko prije toga ne može ništa da naplati nikome - napomenuo je Petković, koji je i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

On je objasnio da ova mapa puta predstavlja set koraka, rokova i odgovornosti jedne i druge strane koji počinju da teku onog trenutka kada Elektrosever dobije licencu za snabdijevanje.

- Ono što je posebno važno, Elektrosever je dobio i mogućnost da pruža distributivne usluge, to je važno i tokom svih ovih sastanaka u Briselu Priština je to odbijala da pruži - rekao je Petković, navodeći da je to dogovoreno na sastancima u Istanbulu.

Tako će Elektrosever moći da pruža važne usluge, poput izdavanja računa, naplata, održavanje mreže i povezivanje potrošača.

- To je mnogo važno jer imamo samostalnost u snabdijevanju električnom energijom na sjeveru Kosova. Ovim dogovorom smo sačuvali mir i stabilnost, uspjeli smo da osiguramo normalno snabdijevanje potrošača električnom energijom. Riješićemo i brojna pitanja u vezi sa restrikcijama, slabim naponom električne energije i krećemo u obnovu infrastrukture jer zbog njene dotrajalosti dio struje nije stizao do potrošača - rekao je Petković.

On je dodao da je posebno važno da nakon izdavanja licence treba da uslijedi potpisivanje sporazuma sa KEDS i KOSTT, davanje koda Elekstroseveru, koji će tada biti operativan za snabdijevanje potrošača električnom energijom na sjeveru Kosova.

- U samoj mapi puta, na kraju, navodi se i to, da će se u potpunosti poštovati sporazumi iz 2013. i 2015. godine. Čini mi se da smo ovom mapom puta dodatno pojačali te energetske sporazume, pa sa pravom mogu da kažem da smo napravili dobar dogovor, ali to ne govorim sa euforijom jer čekam realizaciju - dodao je Petković, prenosi Kosovo onlajn.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak objavio je da su Beograd i Priština u Briselu usvojile mapu puta za sprovođenje sporazuma o električnoj energiji na sjeveru Kosova.