latinica  ћирилица
21/06/2022 |  14:24 | Autor: SRNA

Kojić: Krivične prijave protiv tužilaca - pravni nonsens

Krivična prijava koju je pravni tim Ejupa Ganića, jednog od optuženih za ratni zločin u Dobrovoljačkoj, podnio protiv tri tužioca Tužilaštva BiH angažovana u ovom predmetu, predstavlja pravni nonsens, nedopustiv pritisak na svjedoke i njihovo zastrašivanje, smatra direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Ovdje se radi o pravnom nonsensu da optuženi za ratne zločine nad pripadnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici podnose krivičnu prijavu zbog, kako se navodi, nekih pogrešaka u toku istrage i zlopupotrebe položaja - rekao je Kojić Srni.

Kojić ističe da to u stvari može biti predmet njihovog dokazivanja na samom Sudu, a ne podnošenje krivične prijave.

On smatra da je ovo nastavak ogromnog pritiska optuženih na Tužilaštvo i Sud BiH, čime svjedoke žele obeshrabriti i zastrašiti da ne bi svjedočili o onome što su vidjeli i doživjeli u Doborovoljačkoj maja 1992. godine u Sarajevu.

Kojić je poručio da niko od svjedoka ne treba da strahuje jer su ovo samo neke od metoda kojim optuženi pokušavaju da prikažu kako su dominantni i mogu uticati na postupak, što se neće desiti.

- Ohrabrujem sve svjedoke i sve ljude koji su uključeni u sam postupak da ovo u stvari bude podsticaj da se predmet što prije okonča i da se zadovolji pravda osuđujućom presudom - naglasio je Kojić.

Pravni tim optuženog Ganića podnio je krivičnu prijavu protiv vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića i tužilaca Gordane Tadić i Gorana Salihovića, jer su, kako je navedeno, počinili krivična djela u istrazi predmeta "Dobrovoljačka".

Sud BiH podigao je u maju optužnicu protiv 10 lica u predmetu "Dobrovoljačka", osumnjičenih da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršila napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj ЈNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Osim Ganića, optuženi su i Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Јusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.