latinica  ћирилица
21/06/2022 |  14:28 ⇒ 22/06/2022 | 15:05 | Autor: SRNA

Vučić: Sutra odluka tri zemlje o učešću na samitu EU i Balkana

Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija dogovorile su da sutra u podne objave zajedničku odluku o eventualnom učešću na predstojećem samitu EU i Balkana, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić (foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs) -
Aleksandar Vučić (foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs)

Vučić je u telefonskom razgovoru obavijestio visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja da je jutros razgovarao sa premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim, i da će zajednička odluka o eventualnom učešću na tom skupu biti objavljena nakon konsultacija sa svojim vladama i savjetničkim timovima, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Borelj je izrazio zadovoljstvo napretkom ostvarenim u dijalogu Beograda i Prištine na sastanku glavnih pregovarača i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, koji su usvojili mapu puta u primjeni sporazuma o energetici.

Vučić je rekao da je Srbija opredijeljena za dijalog kao jedini način rješavanja otvorenih pitanja i postizanja održivog dogovora u korist svakodnevnog života Srba i Albanaca, kao i mira i stabilnosti u regionu.

Predsjednik Srbije izjavio je juče da će odluku o odlasku na predstojeći Samit lidera EU u Briselu donijeti nakon kunsultacija sa premijerima Sjeverne Makedonije i Albanije, kao i Vladom Srbije.

- Sačekaćemo, napravićemo konsultacije u okviru "Otvorenog Balkana" sa Ramom i Kovačevskim, onda ću napraviti konsultacije sa članovima Vlade Srbije i onda ćemo doneti odluku da li ćemo ići u Brisel i koju ćemo poziciju da imamo - rekao je Vučić.

Čelnici šest zemalja Balkana pozvani su u Brisel na prvi dan Samita lidera EU, koji će biti održan u četvrtak i petak, 23. i 24. juna.