latinica  ћирилица
21/06/2022 |  15:22 ⇒ 19:35 | Autor: RTRS

Cvijanović: Najava iz EU ruši do sada poznate principe i procedure (VIDEO)

Najava koja je došla iz evropskih institucija ruši do sada poznate principe i procedure za pridruživanje EU, rekla je predsjednica Srpske, Željka Cvijanović, komentarišući prednost koju Ukrajina dobija u pristupanju EU u odnosu na druge potencijalne kandidate.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

-  Ako neko ko ne ispunjava ništa od uslova dobije prednost u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana, onda to pokazuje neprincipijelan odnos i destimulativno je za BiH - rekla je Cvijanović.

Da postoji dobra volja u EU, tih 14 tačaka koje BiH treba da ispuni mogu se podijeliti u blokove po dva do tri u različitim fazama pristupanja, što je i do sada bila praksa, kaže predsjednica Srpske.

- Reći da ovdje imate neke prethodne uslove i ne možete ponovo pregovarati, a imate nekoga s kim uopšte ne morate pregovarati, nego da samo aplicira, i vi kažete ovo je u redu, jer je politički momenat tako osjetljiv, mi ćemo to uraditi, ja mislim da to totalno ruši sistem na kojem počiva sve i jedan dosadašnji proces u zadnjoj eri, govorim o pristupanju EU. Prosto imamo neko novo vrijeme i ja mislim da smo mi tu zakinuti - navela je Cvijanović.