latinica  ћирилица
21/06/2022 |  15:28 ⇒ 16:56 | Autor: SRNA

"U sporazumu sa Britanijom se mora poštovati Srpska" (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da predstavnici Srpske nisu protiv sporazuma BiH i Velike Britanije, nego smatraju da se u njemu mora znati ko je i šta Republika Srpska.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Cvijanović je istakla da je pogrešno što posebna sjednica Narodne skupštine Srpske nije završila uspješno kada je riječ o vetu srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika na sporazum BiH i Velike Britanije.

- Čuli ste obrazloženje juče - ovo je način da korigujemo i vratimo u normalne tokove ono što je nama servirano. Niko nije rekao da neće sporazum, mnogi su iz opozicije to pogrešno tumačili. Nismo protiv sporazuma, ali smo za to da se u njemu zna ko je i šta Republika Srpska, ne oduzimajući nadležnosti BiH, niti bilo kome drugom - rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je dodala da ishod sjednice možda nije problematičan, s obzirom na to da je riječ o osnovama za pregovore, a ne konačnom sporazumu, što znači da se može zaustavljati i popravljati u nekim narednim fazama.

- Ali, ako pravite neki međunarodni sporazum i dobijate osnove za pregovore i ako vam neko kaže da od 21 ili 31 člana koji učestvuju u nekoj pregovaračkoj radnoj grupi nemate nijednog iz Republike Srpske - prosto nije normalno. Ako vam se tamo kreira neko rješenje po kojem imate neku komisiju za nadzor nad sprovođenjem tog budućeg sporazuma i opet nemate nikoga iz Srpske znači da ne poštujete Ustav i sistem koordinacije - istakla je Cvijanović.

Ona je naglasila da srpski član Predsjedništva koristi veto u svakoj situaciji u kojoj procijeni da treba, te da je ono što je navedeno u obrazloženju treba da, ako ništa, pobudi interes svih političkih partija da o tome dobro razmisle.

- Tamo govorite da s druge strane postoji samo jedan jezik, a u svim međunarodnim sporazumima se navodi da je to jezik države sa kojom bilateralno nešto pravite i jezici naroda koji žive ovdje. Usput imate i primjedbu koju je istakao srpski član Predsjedništva da Kosovo tretirate na način kako ste ga tretitrali u tom sporazumu, a ne na način kako je to sada u međunarodnoj korespodenciji već standard ili pravilo - rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da Narodna skupština nije trebala da se izjasni da li je za ili protiv nečega što je rekao Milorad Dodik, već za ili protiv onoga što je važno za Republiku Srpsku, jer će opet doći neki zahtjev u kojem niko neće obratiti pažnju da treba da učestvuju i ljudi iz Srpske u skladu sa Ustavom i ovlaštenjima kada se kreiraju i prati primjena određenih rješenja.

- I da može svako da vam se obraća i kaže vaš jezik se zove tako i tako, a vi ne možete da ispravite, da je odnos prema Kosovu takav i takav. Ovdje ne govorim kakav treba i može da bude, govorim o onome što je neka realnost - zaključila je Cvijanović.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da je ishod posebne sjednice loš za Republiku Srpsku.

- Na svakoj sjednici Narodne skupštine na kojoj bilo ko, bilo kada, kako se god zvao i pripadao bilo kojoj političkoj opciji, kada potegne vitalni nacionalni interes trebali bi u najmanju ruku da govore šefovi klubova, da ne traje duže od sat vremena i da se završi izglasavanjem zaštite vitalnog nacionalnog interesa - rekao je Višković i dodao da je svaka druga priča degutantna i puna nerealnih obrazloženja.

Narodna skupština Republike Srpske juče nije dvotrećinskom većinom usvojila odluku o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju veoma štetnom po vitalne interese Srpske odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji BiH i Velike Britanije.

Od ukupno 62 prisutna poslanika, svi su glasali, a veto je podržao 51 poslanik, niko nije bio protiv, dok je uzdržano bilo 11 poslanika.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je opozicija, predvođena PDP-om i SDS-om, juče u Narodnoj skupštini Republike Srpske glasala protiv Srpske jer je glasala za sporazum s Velikom Britanijom.