latinica  ћирилица
21/06/2022 |  16:44 ⇒ 16:46 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije u posjeti Ohridskoj arhiepiskopiji

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, sa episkopima Srpske pravoslavne crkve, obišao je pravoslavne i hrišćanske svetinje u Ohridu u pratnji arhiepiskopa ohridskog i makedonskog Stefana, na čiji poziv je i doputovao u posjetu Makedonskoj pravoslavnoj crkvi-Ohridskoj arhiepiskopiji.
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Blagodareći arhiepiskopu Stefanu i ljubavlju visokopreosvećenih mitropolita danas i juče ovde, u Ohridu, imali smo mogućnost da se poklonimo svetinjama, pravoslavnim i hrišćanskim - istakao je patrijarh Porfirije, nakon obilaska Crkve Svetih Klimenta i Pantelejmona u selu Plaošnik na obali Ohridskog jezera, a ranije i manastira Kalište, kod Struge.

Pošto se, nakon veličanstvenog dočeka i velikog prisustva vjernika, zajedno sa episkopom arhiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom poklonio svetinjama hrama, patrijarh srpski poručio je da je danas bila prilika da se vidi šta su pravoslavni hrišćani prije mnogo vijekova smatrali najvažnijim u svom životu.

Njegova svetost je ocijenio da je pravoslavnim hrišćanima prije mnogo vijekova važnije od svega bilo da čuvaju svoju hrišćansku pravoslavnu vjeru, ali ne samo da čuvaju, nego da i žive pravoslavnom vjerom, a to znači po jevanđelju, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

- Ništa drugo da nemamo, nego samo iskustvo kada obilazimo ovakve svetinje, imamo jasnu poruku za nas danas, koji smo izloženi raznim izazovima koji nude neke nove vrijednosti i novi pogledi na svijet - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je naglasio da je, Crkva, međutim, uvijek savremena, jer ne pripada ni prošlosti, ni sadašnjosti, ni budućnosti, nego vječnosti, te da je u tom smislu svevremena i trudi se da bude uvijek aktuelna, dijeli sve probleme, iskušenja, nevolje, ali i sve radosti sa kojima se suočava svaki čovjek živjeći u ovom vremenu.

Patrijarh je istakao da Crkva nudi vertikalu, smisao postojanja svakom čovjeku u svakom vremenu i svakom prostoru i daje čovjeku mogućnost da razumije da je stvoren za vječnost i da je ljubav temelj njegovog postojanja.

- I to baš onako kako govori jevanđelje čitavim svojim bićem prema Bogu, a kroz tu ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjem, a to znači prema svakom čovjeku - naveo je patrijarh Porfirije.

Prema riječima patrijarha srpskog, klanjajući se svetinjama i dolazeći na mjesto svetinja, čovjek ima najbolju šansu i priliku da se zagleda u sebe, da se divi onome što su prije, živjeći pravoslavnom vjerom, ostavili kao predanje i duhovnu kulturu.

- Velika je radost i blagoslov da možemo da se poklonimo svetinjama, da upalimo sveću, pomolimo Bogu za spasenje čitavog sveta, za mir u svijetu, za mir među ljudima, za međusobno razumevanje i spremnost da svako nađe svoje mesto pod suncem - rekao je patrijarh Porfirije, zahvalivši prisutnima za ljubav.

Patrijarh Porfirije, u pratnji Njegovog prosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, sinoć je stigao u posjetu Ohridskoj arhiepiskopiji, gdje su mu u manastiru Kalište kod Struge arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan, arhijereji, sveštenstvo, monaštvo i stotine vjernika priredili svečan doček.

Stotine vjernika starih i mladih, mališani u narodnim nošnjama, nisu krili radost što mogu da prime blagoslov patrijarha.

Manastir posvećen rođenju Presvete Bogorodice u selu Kalište, na obali Ohridskog jezera, krasi čudotvorna ikona Majke Božije, a nedaleko od hrama nalaze se ljekoviti izvori Svetog Petra i Svetog Ananija, kao i Kapela Svetog Atanasija u pećini.

U pratnji Njegove svetosti su Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije i preosvećeni episkopi sremski Vasilije, bački Irinej, zvorničko-tuzlanski Fotije, kruševački David, remezijanski Stefan i izabrani šabački Јerotej.