latinica  ћирилица
21/06/2022 |  16:50 | Autor: SRNA

Potpisani ugovori o zaposlenju 50 maturanata

U Banjaluci su danas potpisani ugovori o zaposlenju između privrednih subjekata i prve grupe od 50 maturanata srednjih škola koji su u tim preduzećima obavljali praktičnu nastavu.
Oko 50 svršenih srednjoškolaca zaposleno u preduzećima u kojima su imali praksu (Foto: Ministarstvo prosvjete) -
Oko 50 svršenih srednjoškolaca zaposleno u preduzećima u kojima su imali praksu (Foto: Ministarstvo prosvjete)

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, koja je prisustvovala potpisivanju ugovora, rekla je novinarima da resorno ministarstvo na ovaj način pruža podršku promociji dualnog obrazovanja i praktične nastave kod poslodavca radi bržeg zapošljavanja mladih.

- Ovo je početak rezultata koje zajedno sa privrednicima ostvarujemo kroz proces dualnog obrazovanja. Cilj Vlade Republike Srpske je da kroz Ekonomsku politiku i Akcioni plan provodi usklađivanje obrazovanja sa tržištem rada - istakla je Trivićeva.

Trivićeva je rekla da je cilj dualnog obrazovanja da mladi koji izlaze iz srednjih tehničkih i stručnih škola budu obučeni i odmah transparentni na tržištu rada, te dobiju mogućnost zapošljavanja koje je osnovna garancija ostanka mladih u Srpskoj.

Ona je podsjetila da je u ovoj godini kod 1.076 poslodavaca praktičnu nastavu pohađalo 3.650 učenika, od kojih su najbolji danas potpisali ugovor o zaposlenju sa poslodavcima.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, istakao je da je zadovoljan činjenicom da su se mladi opredijelili da rade u prerađivačkoj industriji.

Ćorić je naveo da su mladi svoja praktična znanja stekli kroz dualni sistem obrazovanja na konkretnim radnim zadacima i da su privredni subjekti iskazali interesovanje da zaposle te učenike nakon završetka srednje škole.

On je pozvao privredne subjekte u Republici Srpskoj da se u narednoj školskoj godini odazovu u velikom broju i omoguće učenicima praktičnu nastavu kroz sistem dualnog obrazovanja.

Vlasnik firme "Tikt manofaktura" iz Gradiške Krešimir Bodrožić naveo je da ovo preduzeće već duže obrazuje mlade u dualnom sistemu, koji nakon školovanja nastave da rade kod njih.

- Važno je da imamo što više mladog kadra u našem preduzeću, pogotovo kada dođu iz srednje škole gdje ih obrazujemo u smjeru koji je nama potreban - istakao je Bodrožić.

Miljan Antonić, koji je završio Mašinsku školu u Gradišci, rekao je da je zadovoljan što je dobio stalno zaposlenje u "Tikt manofakturi", koja je dobro opremljena i pruža mogućnost za usavršavanje u poslu za koji se školovao.

Potpisivanje ugovora iniciralo je i organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Privrednom komorom i Unijom udruženja poslodavaca Srpske.