latinica  ћирилица
21/06/2022 |  17:54 ⇒ 20:20 | Autor: SRNA

Na tijelu Mateja Periša nema povreda, pronađeni tragovi kokaina i alkohola

Na tijelu mladića iz Splita Mateja Periša, koji je pronađen u Savi nakon pet mjeseci od nestanka, nema tragova nasilja, a pronađeni su tragovi kokaina i alkohola, utvrdilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.
Matej Periš (Foto: nestali.gov.hr) -
Matej Periš (Foto: nestali.gov.hr)

Utvrđeno je da nema osnova sumnje da je smrt hrvatskog državljanina posljedica izvršenja krivičnog djela, kao i da su toksikološke analize pokazale da u tijelu postoji prisustvo "toksičnih koncentracija amfetamina", etil-alkohola i kokaina, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je to saopštilo imajući, kako se navodi, u vidu sve okolnosti od nestanka Mateja Periša u noći 30. i 31. decembra 2021. godine do pronalaska njegovog tijela, 18. maja u rijeci Dunav, kod beogradske Ade Huje.

U saopštenju se navodi da je tijelo zatečeno u fazi odmaklih postmortalnih promjena, te da okolnosti koje su prethodile nestanku Periša, izjave lica koja su prije nestanka bila u njegovom društvu, uz izvršene provjere i obdukcioni nalaz, ne ukazuju da je njegova smrt povezana sa bilo kojim vidom nasilja.

Naime, obdukcijom koju je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu obavio Institut za sudsku medicinu, konstatovano je da na tijelu Mateja Periša nema povreda kostiju glave, vrata, trupa, ni udova.

- Istovremeno, rezultati toksikoloških analiza pokazali su prisustvo toksičnih koncentracija amfetamina u krvi i organima, uz prisustvo etil alkohola. Takođe, u uzorku kose su identifikovani kokain i benzoilekgonin u tragovima -  ističe se u saopštenju.

Komisijsko vještačenje obavila su tri veštaka, ljekara specijalista sudske medicine.

Tužilaštvo napominje da su pripadnici MUP Srbije od trenutka prijave nestanka Periša intenzivno tragali za Perišem i preduzimali sve mjere i radnje u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, kako bi pronašli Periša i rasvijetlili sve činjenice i okolnosti njegovog nestanka.

Na pronalasku Mateja Periša bili su angažovani pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za bezbjednost na rijekama, kao i sve policijske stanice na teritoriji grada Beograda.

Periš je istrčao iz kluba "Gotik", trčao ulicama Beograda pokušavajući da zaustavi taksi i onda, kako se vidi na snimcima nadzorne kamere, stepenicama se spustio prema rijeci Savi.

Tokom skoro pet mjeseci od njegovog nestanka, trajale su intenzivne potrage.