latinica  ћирилица
21/06/2022 |  18:25 ⇒ 21:38 | Autor: RTRS

Oružje iz Ukrajine na crnom tržištu Albanije i Kosmeta (VIDEO)

Vojna oprema i naoružanje koje evropske zemlje doniraju Ukrajini - NATO i Amerikanci preusmjeravaju na samoproglašeno Kosovo i Albaniju.
Oružje - Foto: RTRS
OružjeFoto: RTRS

Potvrđuju to i ruski izvori tvrdeći da oružje sa crnog tržišta završava u rukama kriminalaca i terorista.

Stručnjaci za borbu protiv terorizma kažu da je to prijetnja bezbjednosti cijelom Balkanu.

Šta se dešava sa silnim oružjem koje Zapad isporučuje Ukrajini? Brisel i Vašington o tome ćute, ali stižu javna upozorenja iz Moskve.

Prije nekoliko dana šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je da se raketni i protivtenkovski sistemi već prodaju na crnom tržištu u Albaniji i na Kosmetu.

Stručnjaci upozoravaju da oružje i naoružanje koje na tzv. Kosovo dopreme pripadnici NATO ostaje kosovskim bezbjednosnim službama.

Kažu da na takav način južna srpska pokrajina postaje dio oružanih sistema NATO-a za realizaciju njihovih ciljeva.

Istovremeno, ocjenjuju da postaje kriminalna baza i prijetnja za stabilnost okolnih država.

- Tamo se dopremaju ozbiljni borbeni sistemi i raketni sistemi, višecijevni raketni bacači, minobacači, dakle na Kosovu se stvara nova muslimansko-kriminalna armija, koja je povezana duboko sa političkim islamom s jedne strane a sa druge strane sa organizovanim kriminalom - rekao je DŽevad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma.

Stručnjake iz oblasti bezbjednosti brinu informacije o naoružavanju i dopremanju na Zapadni Balkan. Јoš više ih brine isporuka sa Zapada u Ukrajinu jer niko ne može da garantuje da ono stiže na front.

Često je i meta ruske vojske po logističkim centrima, što otvara i druge mogućnosti.

- Lako se opravda dio tog oružja da je uništen u tim bazama i vjerovatno po sugestijama NATO-a transportuje u neke regione kao što je Balkan, nažalost, ne mislim da je samo tzv. Kosovo prostor na koje će se transportovati oružje, ne isključujem tu ni prostor BiH - smatra Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbjednosnog foruma.

Pored oružja problem za bezbjednost u regionu su i strani plaćenici u Ukrajini, među kojima i oni iz BiH, o kojima nadležne BH institucije uporno ćute.

- Šta kada se vrate, koliki je to bezbjednosni rizik, šta će preduzeti agencije za provođenje zakona u smislu krivičnog gonjenja stranih boraca, to je tema koja se gura pod tepih i sve to usložnjava ionako komplikovanu bezbjednosnu situaciju u BiH - upozorio je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

- Oni ne mogu promijeniti strateški odnos snaga tamo ali mogu poginuti i oni masovno ginu, ono što jeste problem za naše društvo jeste što OBA mirno posmatra ove procese. BiH je Stranka demokratske akcije uključila u rat u Ukrajini i mi ćemo tamo biti poraženi zajedno sa nacističkim snagama - smatra Galijašević.

Prema zvaničnim podacima Moskve, u Ukrajini je ubijen 51 plaćenik iz BiH u uniformama jedinica lojalnih Kijevu.

Na ratište u Ukrajinu otišlo ih je 167, ali je taj podatak od prije dva mjeseca i sasvim je sigurno da ih je sada više.