latinica  ћирилица
21/06/2022 |  19:26 ⇒ 19:28 | Autor: RTS

Ukinut poslanički imunitet Borisu Miloševiću

Mandatno-imunitetski odbor hrvatskog Sabora ukinuo je imunitet bivšem potpredsjedniku Vlade iz srpske manjinske zajednice Borisu Miloševiću i dao odobrenje za vođenje krivičnog postupka protiv njega.
Boris Milošević (Foto: EPA/MIRO LELAS) -
Boris Milošević (Foto: EPA/MIRO LELAS)

Ukidanje imuniteta Borisu Miloševiću, koji je poslanik Samostalne demokratske srpske stranke prošle nedjelje je zatražilo Državno tužilaštvo, koje je protiv njega u martu pokrenulo istragu zbog nezakonite dodjele državnih subvencija, u slučaju pokrenutom nakon hapšenja ministra Darka Horvata.

Sabor bi, kako se očekuje, o ukidanju imuniteta Miloševiću mogao da glasa 1. jula.

Nakon toga bi Milošević trebalo da bude ispitan u Uskoku, koji zatim treba da odluči o podizanju optužnice.

Miloševićev advokat Anto Nobilo ranije je isticao da se njegov klijent ne oseća krivim i da nije ušao u kazneno-pravnu zonu, jer se zalagao za birače koji su ga izabrali.

Horvat, koji je jedini u ovom slučaju bio 10 dana u istražnom zatvoru, osumnjičen je da je 2018. kao ministar privrede zajedno s pomoćnicom Anom Mandac, na podsticaj još četvoro osumnjičenih, nezakonito dodijelio 2,6 miliona kuna bespovratnih sredstava privrednim subjektima za koje je bio i lično zainteresovan.

Uz Horvata, Anu Mandac i Miloševića, u tom dijelu slučaja osumnjičeni su i bivši ministar Tomislav Tolušić, državni sekretar Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac i direktorka Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković.

Iz tog slučaja je proizišla i istraga protiv ministra Јosipa Aladrovića za namještanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio direktor Hrvatskog penzionog zavoda.

Aladrovič i Milošević su neko vrijeme ostali na funkcijama, što je bio prvi slučaj da su pod istragom dva člana Vlade, a razriješeni su krajem aprila.