latinica  ћирилица
22/06/2022 |  07:46 ⇒ 13:00 | Autor: Glas Srpske

Glavni tužilac: Ukoliko Ganić bude uticao na svjedoke, ide u pritvor

Krivična prijava koju je podnio pravni tim odbrane Ejupa Ganića protiv nadležnih iz Tužilaštva BiH zbog podizanja optužnice protiv njihovog klijenta u slučaju "Dobrovoljačka", predstavlja samo predstavu za javnost, ali vjerovatno i pokušaj uticaja na konačnu odluku suda u ovom predmetu, rekao je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, komentarišući prijavu koju je protiv njega, ali i bivših glavnih tužilaca - Gordane Tadić i Gorana Salihovića, podnio Ganićev advokatski tim početkom ove sedmice, zbog navodno nezakonitog djelovanja u pomenutom slučaju.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

- Kao što sam već u nekoliko navrata istakao, nećemo se obazirati na ovakve i slične pokušaje pritiska. Najbitnija činjenica jeste to da je optužnica u ovom slučaju potvrđena od strane nadležnog suda i to se više ne može promijeniti. Ukoliko primijetimo da optuženi pokušavaju da utiču na svjedoke, što nam je trenutno u fokusu, Tužilaštvo BiH će sigurno reagovati. Nećemo se libiti da predložimo i određivanje mjere pritvora protiv tih lica - rekao je Kajganić za Glas Srpske.

Osvrćući se na sadržaj ove prijave u kojoj se navodi da su on, Salihović i Tadićeva, zloupotrijebili svoje funkcije kao glavni tužioci i svjesno opstruisali istragu u predmetu "Dobrovoljačka", odnosno krivičnom predmetu "Ejup Ganić i drugi", Kajganić kaže kako je čitav sadržaj ove prijave kontradiktoran. Kako je rekao, izrečeni navodi su u koliziji, jer u jednom dijelu stoji kako je istraga opstruisana, a u drugom da je ona sprovedena.

- Da smo opstruisali istragu, onda ne bi bilo ni optužnice. Svi navodi su neosnovani. Da smo dobar posao obavili govori i podataka da je sud potvrdio našu optužnicu - kaže Kajganić.

Navodi i da tvrdnje Ganićevog pravnog tima da on, Salihović i Tadićeva nisu uzeli u obzir odluku koju je svojevremeno sačinio tužilac, Mirza Hukeljić, kojom su odbijene kao neosnovane pritužbe oštećenih lica u predmetu "Dobrovoljačka", nisu utemeljene i tačne, jer kako je pojasnio, prilikom razmatranja pritužbe odbrane stručni tim koji je tom prilikom formiran donio odluku da ima dovoljno dokaza da se protiv osumnjičenih podigne tužba. 

- Sve ovo nije ništa drugo do još jedan pokušaj politizacije ovog slučaja i pozorišna predstava. Mi ćemo i dalje nastaviti da savjesno i profesionalno obavljamo svoj posao - dodao je on. 

Tužilaštvo BiH je krajem aprila ove godine podiglo optužnicu protiv deset lica u predmetu "Ejup Ganić i drugi", zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila ratni zločin početkom maja 1992. u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Sud BiH je 12. maja ove godine potvrdio optužnicu.

Optužnicom su obuhvaćeni Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Јusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.