mtel
latinica  ћирилица
22/06/2022 |  08:36 ⇒ 08:48 | Autor: TANЈUG

U Hrvatskoj svaki dan na bolovanju oko 33.000 ljudi

Građani Hrvatske su prošle godine oborili rekord sa više od 20 miliona dana provedenih na bolovanju, prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZ ZO).
Medicina - Foto: arhiv
MedicinaFoto: arhiv

U prosjeku, dnevno je na bolovanju bilo oko 33.000 ljudi, javlja HRT, precizirajući da je lani ostvareno dvadeset miliona i sto hiljada dana bolovanja.

Posmatrano po gradovima, najviše su bolovanja otvarali Riječani, gdje je svaki zaposleni u 2021. na bolovanju prosječno bio 14 dana. Slijede radnici u Zagrebu, Gospiću, Čakovcu...

Sve su to poslodavci i država platili tri milijarde kuna (398,5 miliona evra). Svaki zaposleni u Hrvatskoj je u 2021. godini u prosjeku bio dvije nedjelje na bolovanju.

- Zabrinjavajuće je da je na teret poslodavaca bilo 2,3 miliona dana bolovanja više nego godinu dana prije. Ukupna stopa porasta je bila 13,2 posto na teret poslodavca, a generalno je ta stopa značajno veća, 18,3 posto", rekla je Milka Kosanović iz Hrvatskog udruženja poslodavaca.

Dodaje da su njhive kontrole pokazale da se bolovanja ne koriste isključivo zbog potrebe.

Poslodavci zato traže brže i strože kontrole, a ministar zdravstva ih najavljuje u sklopu izmjena zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju do kraja godine.

- Predviđa se da će kontrolori moći na licu mjesta tokom kontrole da zaključe bolovanje kod izabranih ljekara, što do sada nije bio slučaj. Takođe, predviđene su i određene vanredne kontrole ako poslodavac ima neku informaciju o zloupotrebi tog instituta - naglasio je Vili Beroš, ministar zdravstva.