latinica  ћирилица
22/06/2022 |  08:40 | Autor: SRNA

Počinju "Principovi dani"

Otvaranjem četvrtog saziva Likovne kolonije "Beli vuk" na Tvrdimićima večeras će zvanično u Istočnom Novom Sarajevu početi osmodnevna manifestacija "Principovi dani".
Principovi dani - Foto: RTRS
Principovi daniFoto: RTRS

Otvaranje likovne kolonije planirano je za 19.00 časova u amfiteatru na Tvrdimićima, najavljeno je iz opštine Istočno Novo Sarajevo.

Na Trgu Srbije sutra, u 19.00 časova, u saradnji sa Arhivom BiH, biće upriličena izložba "Sarajevski atentat - istorijski kontekst u svjetlu dokumenata Arhiva BiH" i promocija knjige "Sarajevski atentat – povratak dokumentima" Miroslava Perišića, direktora Državnog arhiva Srbije.

U saopštenju navode da će izložba na jasan, pregledan i moderan način u novom svjetlu ukazati na dubinske korijene Sarajevskog atentata i ratnog požara koji je označio početak epohe nove evropske istorije kroz originalne dokumente i fotografije.

Perišić će predstaviti knjigu nastalu na originalnoj građi iz dostupnih dokumenata Arhiva BiH i drugih izvora koja govori istinito i činjenično o prošlosti.

U petak, 24. juna, u Kulturnom centru od 20.00 časova biće izvedena monodrama "Flora Sends", autorski projekat Tatjane Kecman.

U subotu, 25. juna, u 19.00 časova na istom mjestu će biti upriličeno otvaranje izložbe "Ikone i freske rudničko-takovskog kraja" Kulturnog centra Gornji Milanovac.

U sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, u nedjelju, 26. juna, sa početkom u 20.00 časova biće odigrana monodrama "Svetozar Treći" u produkciji "NASTeatra".

Na Trgu Srbije će 27. juna od 19.00 časova predviđeno je predstavljanje radova četvrtog saziva likovne kolonije "Beli vuk", a od 20.00 časova na istoj lokaciji, planirana je promocija knjige majora Aleksandra Miloševića "Srpska priča".

O knjizi "Srpska priča", predviđeno je da govore istoričari Nemanja Dević i Borisav Čeliković, te profesori istorije Nebojša Mičić i Aleksandar Kostović.

Isto veče na Trgu Srbije biće održan cjelovečernji koncert muzičkog sastava "Baština" iz Leskovca.

Na Vidovdan, 28. juna, u 10.00 časova predviđeno je polaganje cvijeća na grob Gavrila Principa na groblju Sveti arhanđeli Georgije i Gavrilo u Sarajevu, dok je za 12.00 časova predviđeno polaganje cvijeća kod spomenika Principu u istoimenom parku u Istočnom Novom Sarajevu.

Istoga dana sa početkom u 19.00 časova u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo biće održana Vidovdanska akademija.

Završnog dana manifestacije, 30. juna, biće održana tradicionalna 14. "Konferencija beba" sa početkom u 18.30 časova na Trgu Srbije.