latinica  ћирилица
22/06/2022 |  09:13 ⇒ 09:33 | Autor: RTRS

Uspješna godina iza Fortenova grupe

Ukupni konsolidovani prihod Fortenova grupe iz kontinuiranog poslovanja za 2021. godinu iznosio je 8,15 milijardi KM (31,4 milijarde kuna), uz konsolidovanu prilagođenu EBITDA u iznosu od 510.000 KM (1,955 miliona kuna) i neto dobit od 135,75 miliona KM (523 miliona kuna), nakon prihodovanja od prodaje grupe zamrznute hrane.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Ukupni konsolidovani prihod Fortenova grupe iz kontinuiranog poslovanja za 2021. godinu iznosio je 8,15 milijardi KM (31,4 milijarde kuna), uz konsolidovanu prilagođenu EBITDA u iznosu od 510.000 KM (1,955 miliona kuna) i neto dobit od 135,75 miliona KM (523 miliona kuna), nakon prihodovanja od prodaje grupe zamrznute hrane.

Grupa je godinu zaključila sa 490.000 KM (1.872 miliona kuna) novčanih sredstava na računima.

Ti rezultati jednaki su rastu konsolidovanog prihoda iz kontinuiranog poslovanja od 65 odsto te rastu prilagođene konsolidovane EBITDA od 52 odsto u odnosu na 2020. godinu. Glavni je pokretač uspješnosti konsolidovanih rezultata je činjenica da je Poslovni sistem Merkator od 1. maja 2021. konsolidovan u rezultate Fortenova grupe, navode iz ove grupe.

U poređenju s rezultatima na kraju 2020. godine, 18 društava iz osnovnih djelatnosti Grupe, isključujući segment zamrznute hrane koji je prodat te uključujući punu godinu društava Merkator grupe, na jednakoj je osnovi zabilježilo porast prihoda od pet odsto, povećanje EBITDA od 20 odsto i povećanje EBIT-a od 64 odsto.

Ti su se pozitivni trendovi rasta nastavili 2022. te je 18 društava iz osnovnih djelatnosti Grupe u prvom tromjesečju 2022. na jednakoj osnovi ostvarilo šest odsto veći neto prihod od prodaje, dva odsto veću EBITDA i šest odsto veći EBIT u poređenju s prvim tromjesečjem prošle godine.

- Prošle i početkom ove godine ostvarili smo snažne rezultate, pri čemu su ključna postignuća refinansiranje, prenos i integracija Merkatora uz trenutno ostvarivanje planiranih sinergija, zaključenje prodaje segmenta zamrznute hrane i posljedično smanjenje omjera zaduženosti u trećem tromjesečju 2021. te značajna operativna poboljšanja i dobra ljetna sezona. Usljed toga naša neto dobit u iznosu od 523 miliona kuna predstavlja poboljšanje za 1,8 milijardi kuna u odnosu na 2020. a novčana pozicija ostaje vrlo snažna te iznosi 1,9 milijardi kuna na kraju 2021. Prošla je godina za nas prva u proteklih pet godina, od početka postupka izvanredne uprave i osnivanja Fortenova grupe, u kojoj je Grupa ostvarila dobit, što za nas predstavlja značajnu prekretnicu - saopšteno je iz Fortenova grupe.

Iz ove grupe navode da je iza njih izvrsna godina u pogledu rezultata i osnažene kapitalne i finansijske strukture, čime su položeni temelji za nastavak rasta.

- Sve aktivnosti koje smo provodili bile su usmjerene na podizanje vrijednosti te ukupne korporativne i društvene odgovornosti Fortenova grupe u smislu uticaja koji kao najveći poslodavac u regiji imamo na sva njena gospodarstva. Posebno sam ponosan na činjenicu da je sve što smo radili rezultiralo ispunjenjem jednog od naših najvažnijih ciljeva - povećanjem investicijske snage Fortenova grupe, koja je sad u poziciji 2022. pokrenuti regionalni investicijski ciklus vrijedan više od 130 miliona evra. Sva su naša ulaganja usmjerena na održivije i učinkovitije poslovanje kako bi se dalje izgrađivale vodeće pozicije naših djelatnosti. Htio bih isto tako naglasiti da smo osim svega navedenog 2021. postavili vrlo ambiciozne ciljeve kad je riječ o ekološkim, društvenim i upravljačkim temama i pripremili prvi izvještaj o održivosti, koji će biti objavljen ovih dana - predstavio je ključna obilježja poslovanja u 2021. godini Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

DŽejms Pirson, izvršni direktor za finansije Fortenova grupe, rekao je da se nastavlja planirano finansijsko osnaživanje i pojednostavljivanje strukture Grupe.

- Putem transakcija koje se odnose na Merkator, grupu zamrznute hrane te niz prodaja neosnovnih djelatnosti i nekretnina 2021. smanjili smo dug za 4,4 milijarde kuna, što je rezultiralo omjerom zaduženosti od 4,3x na kraju godine. Radi se o značajnom smanjenju s omjera zaduženosti od 6,8x koji smo imali početkom godine, što pokazuje kakav smo velik iskorak napravili - istakao je on.

Dodao je da rezultati isto tako svjedoče o sposobnosti i velikoj otpornosti zaposlenika Grupe.

-  Uprkos kovidu, potresima, pritiscima u lancima snabdijevanja, inflaciji itd. oni nastavljaju postizati zadane ciljeve, bilo da je riječ o poboljšanju usluga kupcu, unapređenju postojećih ponuda ili razvoju novih, što je sve dovelo do iskazanih rezultata - rekao je Pirson.