latinica  ћирилица
22/06/2022 |  09:35 | Autor: TANЈUG

Dejanu Aleksiću uručena nagrada "Vladan Desnica"

Piscu Dejanu Aleksiću uručena je književna nagrada "Vladan Desnica" za roman "Petlja" na Kosančićevom vencu, lokalitetu nekadašnje Narodne biblioteke Srbije (NBS), osnivača nove nagrade.
Dejanu Aleksiću uručena nagrada "Vladan Desnica" - Foto: TANЈUG
Dejanu Aleksiću uručena nagrada "Vladan Desnica"Foto: TANЈUG

Nagrada podrazumijeva povelju Narodne biblioteke Srbije i novčani iznos od 12.000 evra, što je do sada najveća suma novca kada je o književnim nagradama u Srbiji riječ. Priznanje je dodijeljeno na “dan sa najviše svjetlosti“, prvi dan ljeta i Svjetski dan muzike.

Ceremoniji uručenja prisustvovao je i akademik Dušan Kovačević, dramski prisac koji je bio i predsjednik žirija koji su činili: Vladan Matijević, Vladimir Tabašević, Ljubica Arsić, Milisav Savić, Mirjana Mitrović, Enes Halilović, Vule Žurić i Dejan Stojiljković.

Dušan Kovačević je primijetio da je prva nagrada "otišla u ruke veoma ozbiljnog pisca, koji je relativno mlad autor, ali izuzetno dobar književnik" .

- Uvijek imam osjećaj blage nelagode kada vidim ovo mjesto srušene Biblioteke koja je namjerno ciljana u Drugom svjetskom ratu da bi se uništio identitet jednog naroda. Bilo kakav znak nacizma bilo gdje danas suviše se dugo toleriše. Želja mi je da se ovdje stvori neka spomen zgrada i da se naša nagrada dodjeljuje u tom novom prostoru, vjerujem da će se to desiti uskoro. Vidimo se sljedeće godine na istom mjestu - poručio je predsjednik žirija Kovačević.

Od polovine marta mjeseca je konkurs za ovu nagradu zvanično raspisan a pristiglo je oko 100 romana u konkurenciju.