latinica  ћирилица
22/06/2022 |  09:40 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

NSRS o Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta Srpske (VIDEO)

U Banjaluci je danas održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.
NSRS - Skupštinska sala -
NSRS - Skupštinska sala

Poslanici su razmotrili Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske za period 1.1 - 31. 12. 2021.  Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, Nacrt zakona o izmjenama Zakona o energetici, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu.

Nastavak zasjedanja od 10.00 časova.

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić rekla je da se Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu propisuje postupak dodjele turističkih vaučera u Republici Srpskoj, čime se obezbjeđuje pravni osnov za dodatni podsticaj turističkoj privredi u narednom periodu, ali i građanima Srpske, s ciljem razvoja domaćeg turizma.

Prethodno je razmotren Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske, Nacrt zakona o standardizaciji, Nacrt zakona o metrologiji, Nacrt zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju i Nacrt zakona o privremenom izdržavanju djece Republike Srpske.

Nacrtom zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju  predloženo je da se za vrijeme privremene spriječenosti za rad osiguranika, koji su oboljeli od malignih bolesti, plata isplaćuje u iznosu od 100 odsto.

Plata u punom iznosu predložena je i za radnice koje održavaju trudnoću.

Nacrtom zakona predviđeno je da Fond zdravstvenog osiguranja obezbjeđuje pratnju roditelja ili staratelja djece na bolničkom liječenju do 15 godina starosti.

Poslanici bi utrebalo da razmatraju i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu.