latinica  ћирилица
22/06/2022 |  10:13 ⇒ 12:36 | Autor: SRNA

Kesić: Alkalajev potez vodi ka raspadu BiH

Aktivnosti ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković i stalnog predstavnika BiH pri UN Svena Alkalaja predstavljaju ozbiljan udar na BiH i dovode je bliže raspadu, smatra šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić.
Obrad Kesić - Foto: RTRS
Obrad KesićFoto: RTRS

Komentarišući novu bošnjačku inicijativa da UN usvoji rezoluciju u kojoj se, kako je navedeno, "osuđuje genocid u Srebrenici", Kesić je za Večernje novosti rekao da je ovo još jedan dokaz da su zajedničke institucije BiH privatizovane od SDA i njihovih partnera iz takozvanog probosanskog političkog bloka.

- Partije i lideri u Republici Srpskoj koji odbijaju da izgrade jedinstveni nacionalni politički front protiv kršenja Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma pomažu i ohrabruju stalnog predstavnika BiH pri UN Svena Alkalaja i njegove nalogodavce u Sarajevu da nastave sa svojom nacionalističkom agendom - ukazuje Kesić.

On je ocijenio da aktivnosti ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković i stalnog predstavnika BiH pri UN Svena Alkalaja predstavljaju ozbiljan udar na BiH.

- Već duže vlada samovolja u Ministarstvu inostranih poslova /u Savjetu ministara/, koje je usmjereno samo na to da služi interesima političkog Sarajeva i SDA. Svaki potez, poput ovog Alkalajevog, udar je na zajedničku državu i dovodi je biže raspadu - rekao je Kesić.

Direktor Istorijskog instituta Aleksandar Rastović ocijenio je da nova bošnjačka inicijativa, s jedne strane, može da se tumači kao predstava, ali da, sa druge strane, predstavlja opasan pritisak na Republiku Srpsku, srpski narod i Srbiju.

Rastović je rekao da je njihov /bošnjački/ plan unitarna Bosna, koju Dejtonski mirovni sporazum ne priznaje.

- A, prema tom sporazumu, za svaku odluku potrebna je saglasnost sva tri člana Predjedništva BiH, koje vodi spoljnu politiku - rekao je Rastović za "Večernje novosti".

Prema pisanju medija, grupa "Bosanaca i Hercegovaca" i Amerikanaca porijeklom iz BiH pod nazivom "Radna grupa za BiH" zatražila je od Generalne skupštine UN da donese rezoluciju kojom bi bilo osuđeno "negiranje genocida i drugih ratnih zločina u BiH".

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio je Generalnu skupštinu UN da BiH ne stoji iza inicijative da UN usvoji rezoluciju u kojoj se, kako je navedeno, "osuđuje genocid u Srebrenici", jer o tome u BiH ne postoji konsenzus, rekla je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić.

Babićeva je istakla da je Dodik u pismu predsjedniku Generalne skupštine UN Abduli Šahidu naveo da u vezi sa tim nije razgovarano, odnosno da je to lažno predstavljanje.