latinica  ћирилица
22/06/2022 |  11:27 ⇒ 16:45 | Autor: RTRS

Kovačević: Јako loš i težak položaj srpskog naroda u FBiH

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević ukazao je u razgovaru sa visokim komesarom UN za ljudska prava Mišel Bašele na jako loš i težak položaj srpskog naroda u Federaciji BiH i upoznao je sa činjenicom da na području FBiH danas živi manje od tri odsto Srba.
Radovan Kovačević i Mišel Bašele - Foto: Facebook
Radovan Kovačević i Mišel BašeleFoto: Facebook

Kovačević je objasnio da je to manje i od izbornog cenzusa u BiH i da, kada bi svi Srbi u FBiH izašli na izbore i glasali za samo jednu listu, ne bi bili u mogućnosti da izaberu ni jednog jedinog poslanika u parlament.

- Obrazložio sam i da su Srbima u FBiH ugrožena sva politička i ljudska prava, kao i da Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH nikada nije popunjen u predviđenom kapacitetu - istakao je Kovačević tokom razgovora, koji je juče imao u ime srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa Bašeleovom.

On je na svom Fejsbuk profilu istakao da je tokom razgovora naglasio i da je prije manje od mjesec dana na najsvirepiji način u Visokom ubijena srpska povratnica, starica Nada Radulović, što je izazvalo opravdanu i dodatnu zebnju i strah kod malobrojnih Srba u FBiH.

Mišel Bašele je u periodu od 2006. do 2010. i od 2014. do 2018. godine obavljala funkciju predsjednika Čilea, postavši pritom, prva žena u istoriji svoje države koja je obavljala tu funkciju, ali i prvi reizabrani predsjednik sa osvojena dva mandata.