latinica  ћирилица
22/06/2022 |  11:38 | Autor: SRNA

Majska neto plata u Srpskoj 1.105 KM

Prosječna majska neto plata u Republici Srpskoj bila je 1.105 KM i u odnosu na april nominalno je veća za jedan odsto, a realno manja za 0,5 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.
Konvertibilna marka - Foto: RTRS
Konvertibilna markaFoto: RTRS

Najviša prosječna majska neto plata od 1.537 KM isplaćena je u oblasti finansijske i djelatnosti osiguranja, dok je najniža od 816 KM isplaćena u građevinarstvu.

U maju u odnosu na isti mjesec prošle godine u svih 19 oblasti zabilježen je nominalni rast neto plate, a najveći od 23,1 odsto u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima.

Prosječna majska bruto plata iznosila je 1.667 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju u odnosu na april u prosjeku su veće za 1,5 odsto, dok su u odnosu na maj prošle godine u prosjeku veće za 13,2 odsto.

Najveći godišnji rast cijena u maju od 31,2 odsto zabilježen je u odjeljku prevoz zbog većih cijena u grupi goriva i maziva za lična vozila, dok je najveći godišnji pad ciejna od 6,2 odsto bio kod odjeće i obuće zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće.