latinica  ћирилица
22/06/2022 |  12:54 | Autor: RTRS

Film "Neki novi Brodvej" prikazan u Zagrebu

Film "Neki novi Brodvej" režisera Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske i saradnji sa Daun sindrom centrom iz Banjaluke, prikazan je i zagrebačkoj publici.
"Neki novi Brodvej" prikazan u Zagrebu - Foto: RTRS
"Neki novi Brodvej" prikazan u ZagrebuFoto: RTRS

Projekcija filma održana je u organizaciji i saradnji sa Povjerenstvom protiv nasilja i zaštitu porodice Zagreb, Centra za rehabilitaciju Zagreb, Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom univerziteta u Zagrebu, LC Kontesa Nera iz Zagreba, te Udruženja za Daun sindrom 21 Zagreb.

Nakon filma održan je i okrugli sto pod nazivom "Savremeni pristup u podršci osobama s Daun sindromom".

Na okruglom stolu učestvovali su prof. dr sc. Daniela Bratković i Damir Miholić sa Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta univerziteta u Zagrebu, prof. dr sc. Luka Јaneš sa Fakulteta filozofije i religijskih nauka i Naučnog centra za integrativnu bioetiku univerziteta u Zagrebu, doc. dr sc. Marjeta Majer sa Medicinskog fakulteta univerziteta u Zagrebu, dr sc. Marija Brdarević, prof. Zdravstvenog veleučilišta Zagreb, Andrea Šutić, dipl. socijalna radnica, Centar za rehabilitaciju Zagreb, Katica Kos, Izvršni odbor Udruženja Sindrom Daun Zagreb, mr sc. Teodora Not, Centar za rehabilitaciju Zagreb, Tarik Filipović, glumac i voditelj, te Denis Bojić, režiser.

Radnja dugometražnog dokumentarnog filma "Neki novi Brodvej" prati šest mladih osoba sa Daunovim sindromom, koji uz viziju jednog čovjeka postaju prvi polaznici škole glume na ovim prostorima, istovremeno rušeći predrasude i barijere o mogućnostima i sposobnostima osoba sa Daunovim sindromom.

Film je dobitnik brojnih međunarodnih nagrada i prizanja, između ostalog posebnog priznanja UNICEF-a za doprinos pravima djece i osoba sa invaliditetom u medijima.