latinica  ћирилица
22/06/2022 |  12:58 | Autor: SRNA

Za oboljele od malignih bolesti naknada plate 100 odsto

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je u Narodnoj skupštini Srpske da je Nacrtom zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju predloženo da se za vrijeme privremene spriječenosti za rad osiguranika koji su oboljeli od malignih bolesti naknada plate isplaćuje u iznosu od 100 odsto.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

Šeranić je istakao da je zakonskim rješenjima u tekstu Nacrta zakona o zdravstvenom osiguranju naknada plate u punom iznosu predložena i za slučaj nastupanja osiguranog slučaja u vezi sa održavanjem trudnoće.

On je naglasio da su prava znatno proširena i kada je u pitanju ostvarivanje prava na bolničku zdravstvenu zaštitu djece.

- Predloženim odredbama Nacrta zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju uređeno je da se iz sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske obezbjeđuje pratnja roditelja ili staratelja djece na bolničkom liječenju do 15 godina starosti - rekao je Šeranić obrazlažući ovo zakonsko rješenje.

On je naveo da je predloženim odredbama Nacrta zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju uređen širi obim prava osiguranog lica prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.

- Reformom zdravstvenog sistema teži se uspostavljanju finansijski održivog sistema, koji će omogućiti efikasniju zdravstvenu zaštitu - istakao je Šeranić.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmotrili su Nacrt zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.