latinica  ћирилица
22/06/2022 |  13:08 ⇒ 18:11 | Autor: RTRS

Banjalučki penzioneri još čekaju na obećanih 100 KM (VIDEO)

Više od 40.000 banjalučkih penzionera još čeka obećanih 100 maraka subvencija, predviđenih budžetom Grada Banjaluka. Predstavnici skupštinske većine naglašavaju da nema rebalansa budžeta sve dok se ne realizuje isplata subvencija za najstarije sugrađane.
Sastanak u Udruženju penzionera Banjaluka - Foto: RTRS
Sastanak u Udruženju penzionera BanjalukaFoto: RTRS

Talas inflacije ostavio je posljedice na cijelo društvo, a naročito na stariju populaciju. U banjalučkom Udruženju penzionera tvrde da se živi izuzetno teško i da bi 100 KM, koje je usvojila Skupština grada Banjaluka amandmanom, itekako bilo korisno.

- Nama svaka pomoć, pa i tih 100 KM koje su nam obećali bi nam dobrodošlo, pogotovo u ovome vremenu poskupljenja. Vi svi znate koliko iznosi potrošačka korpa, naročito cijene lijekova. Mi smo najveći potrošači lijekova i teško možemo izaći na kraj da sve to platimo - kaže predsjednik Udruženja penzionera Banjaluka Nikola Gojković.

Podsjećamo, gradski Parlament usvojio je Odluku o subvencijama za penzionere u iznosu od 100 maraka, no taj iznos još nije isplaćen. Predstavnici skupštinske većine naglašavaju da je neophodno poboljšati životne uslove penzionera, ali da će rebalans gradskog budžeta morati da pričeka.

- Nećemo dozvoliti da se uradi rebalans budžeta Banjaluke dok se penzionerima ne isplati po 100 KM. To je naša odluka, to je legalno. Skupština je donijela tu Odluku - rekao je predsjednik GO SNSD Vlado Đajić.

Slobodan Stanarević, odbornik u Skupštini grada Banjaluka, ističe da su ultimativni po ovom pitanju.

- Ako Vlada Srpske ima sluha za tu priču i povećava penzije, mislim da i grad Banjaluka mora da ima sluha za svoje penzionere - dodaje Stanarević.

Marginalizovanje penzionera nikako nije i ne bi smjelo da bude opcija, kazao je odbornik banjalučkog Parlamenta Srđan Amidžić.

- Usvojen je budžet u kome postoje stavke koje se odnose na pomoć ovim populacijama, a neko sebi uzima za pravo da isplaćuje samo one subvencije koje se njemu sviđaju, a ne isplaćuje subvencije koje su dogovorene i koje se odnose na penzionere - kaže Amidžić.

Penzioneri naglašavaju da su se više puta obraćali gradskoj administraciji, koja, kažu, nije imala sluha za njihove probleme.