latinica  ћирилица
22/06/2022 |  13:09 ⇒ 16:45 | Autor: RTRS

Trajna obaveza zaštita svih kategorija koje su učestvovale u stvaranju Srpske

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas su u Palati Republike razgovarali sa predstavnicima Udruženja veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.
Sastanak u Palati - Foto: RTRS
Sastanak u PalatiFoto: RTRS

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske Duško Milunović, razgovarano je o ekonomskom, socijalnom i zdravstvenom položaju demobilisanih boraca, te pororodica poginulih i ratnih vojnih invalida, saopšteno je iz Kabineta predsjednice Republike Srpske.

Foto: RTRS

Predsjednica Srpske je naglasila da zaštita prava svih kategorija stanovništva koje su učestvovale u stvaranju Republike Srpske ostaje trajna obaveza institucija vlasti, čemu u prilog govore i četiri realizovana, te dva u fazi realizacije, zaključka Narodne skupštine Republike Srpske donesena na posebnoj tematskoj sjednici održanoj 9. marta, na kojoj je razmatrano stanje u oblasti boračko-invalidske zaštite sa osvrtom na izmjene i dopune Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Predsjednica Cvijanović je istakla da je Republika Srpska opredijeljena za podršku radu svih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te podržala inicijativu Udruženja veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske da svoj doprinos u poboljšanju statusa demobilisanih boraca, porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, daju kroz aktivno učešće u Radnoj grupi koja, zajedno sa Vladom Republike Srpske ima zadatak da analizira prijedloge boračkih organizacija, saveza i udruženja i predloži riješenja za poboljšanje statusa boračkih kategorija.

Sagovornici su ocijenili  da  je kroz partnerstvo i dijalog potrebno raditi na rješavanju svih pitanja koja su od značaja za predstavnike organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i unapređenju njihovog sveukupnog položaja u društvu.