latinica  ћирилица
22/06/2022 |  13:09 ⇒ 18:13 | Autor: RTRS

Na Kozari stručni skup o genocidu nad Srbima u NDH (VIDEO)

Na Kozari održan stručni skup pod nazivom "Genocid nad Srbima u NDH i ustanak, Kozara 1942-2022".
Stručni skup na Kozari - Foto: RTRS
Stručni skup na KozariFoto: RTRS

Skup, kojem su prisustvovali brojni stručnjaci iz Republike Srpske i Srbije, održan je povodom 80. godišnjice stradanja Srba Kozare i Potkozarja, kao i jubileja - 30 godina postojanja Republike Srpske.

Organizatori manifestacije su Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih civila i Nacionalni park "Kozara".

- Smatramo da ta naša prošlost upravo prošlost koja se sadrži od stradanja, ali i patnje našeg naroda se najbolje simbolizuje kroz Kozaru i kroz Republiku Srpsku, odnosno da im je isti zajednički korijen - rekao je istoričar iz Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih civila Predrag Lozo.

Kako Lozo navodi, potrebno je na dostojan način bez političkih zloupotreba, manipulacija i podjela dati odgovore na događaje od 1942. godine do danas.

- Ovo je jedna konferencija koja se održava nakon trideset pet godina ovdje na Kozari. Zadnji put je održana 1977. godine. Ono što je cilj te konferencije je jednostavno da se otrgne od zaborava ovo što se dešavalo na Kozari - dodao je direktor Nacionačnog parka Kozara Božidar Nikoletić.