latinica  ћирилица
22/06/2022 |  13:45 ⇒ 13:46 | Autor: SRNA

Zapad širi laži o uzrocima globalne krize sa hranom

Rusija je danas saopštila da Zapad širi laži o uzrocima globalne krize sa hranom, za koju Moskva kaže da je podstaknuta američkim i sankcijama EU uvedenim Ruskoj Federaciji.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija) -
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija)

Pokušaji Zapada da slomi rusku ekonomiju doveli su do znatnog povećanja cijena žita, jestivog ulja, đubriva i energenata, što je uticalo na globalni rast i cijene.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas novinarima u Moskvi da je užasnuta stalnim izjavama Zapada, koji krivi Rusiju za krizu sa hranom.

- To je najobičnija laž - te optužbe su potpuno lažne. Znači, Zapad može da isporučuje tolike količine oružja Ukrajini, ali zbog nekog razloga ništa se ne može iznijeti iz Ukrajine - rekla je Zaharova.

SAD i EU, koje daju oružje Ukrajini, optužuju Rusiju da podstiče krizu sa hranom sprečavanjem izvoza žita iz Ukrajine, što je otprilike jedna desetina globalnog izvoza pšenice.

Zaharova je istakla da su sankcije Zapada gurnule poljoprivredna tržišta na ivicu ambisa poremećajima u sistemima plaćanja, dostavi i osiguranju.

- Potpuno je nelogično da sa jedne strane EU kaže da se stvara globalna prijetnja bezbjednosti hrane, a u isto vrijeme blokira rute isporuke robe na svoj vlastiti kontinent - ocijenila je ona.

Eritreja, Јermenija, Mongolija, Azerbejdžan, Gruzija, Somalija, Bjelorusija, Turska, Madagaskar, Liban, Egipat i Pakistan zavise od Rusije ili Ukrajine za više od 70 odsto svog uvoza pšenice.

Mongolija, Kazahstan, Moldavija, Srbija, Honduras i Gana oslanjaju se na Rusiju za više od 50 odsto ili više uvoza đubriva.