latinica  ћирилица
22/06/2022 |  16:42 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Bez podrške BORS-a veterani održali protestni skup; Na protestu i opozicija (VIDEO)

Institucije Republike Srpske podržavaju rješavanje problema boraca o poboljšanju statusa, ali ne podržavaju političare koji su učestvovali u protestnom okupljanju veterana u parku "Mladen Stojanović" u Banjaluci.
Skup veterana - Foto: RTRS
Skup veteranaFoto: RTRS

Istovremeno, rukovodstvo Narodne skupštine saopštilo je da je opozicija svjesno izmanipulisala veterane , obećavajući im raspravu u Republičkom parlamentu.

Poslanici opozicije koji su izašli pred borce-veterane znali su da je potrebno minimum 28 potpisa poslanika kako bi rasprava o borcima bila uvrštena u današnje zasjedanje. Da li su namjere opozicije bile da pomognu borcima , ili prikupe političke poene od najosjetljivije kategorije stanovništva?

Prva adresa Udruženja veterana, prije okupljanja u parku "Mladen Stojanović" bila je Palata Republike. Sastanak sa predsjednicom Željkom Cvijanović i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Upoznali su ih sa problemima i tražili rješenja.

Risto Јeftić, predsjednik Udruženja veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata, rekao je nakon sastanka da su predsjednica Srpske i srpski član Predsjedništva pokazali spremnost da pomognu boračkoj populaciji.

- Uvidjeli smo da su predsjednica i srpski član Predsjedništva BiH spremni da pomognu i da nisu bili dovoljno upoznati sa tim problemima zbog kojih se dešava ogroman odliv sredstva koji se iz budžeta izdavaju tamo gdje ne treba da idu. Spremni su da se uradi revizija, pokazali su razumijevanje i volju da se pomogne boračkoj populaciji - rekao je on.

Da zaštita prava svih kategorija stanovništva , učesnika u stvaranju Republike Srpske, ostaje trajna obaveza institucija vlasti, ističu predsjednica i srpski član član Predsjedništva.

- Institucije Republike Srpske moraju pokazati dužnu pažnju prema svim borcima Vojske Republike Srpske bez obzira u kojoj organizaciji oni djeluju - navela je  predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik rekao je da sama činjenica da je današnje proteste veterana organizovala samo jedna organizacija govori mnogo o tome, kao i da iza svega stoje opozicione partije.

Saglasan je da ima zloupotreba u korištenju boračkih prava, ali oni bi to trebalo da riješe unutar svojih struktura.

- Njih boli nepravda. Što je neko kupovao u toku rata status, plaćao da ne bude u vojsci, onda dobio pravo, a on tamo gubio nogu ili ruku i naravno da to boli. Stoga trebamo da vidimo kako ćemo to rješiti, ali mislim da je okupljanje sad u ovo vrijeme isključivo politički motivisano. PDP stoji iza svega toga - rekao je Dodik.

Nezadovoljni vetarni, tačno u podne, okupili su se u parku "Mladen Stojanović" gdje su iznijeli svoje zahtjeve.

Mnogima je zasmetalo što se među borce ponovo ulila politka. U parku su bili PDP-ov Draško Stanivuković i članovi njegovog kabineta. To je pokrenulo pitanje ko je organizovao proteste i zašto ih je Stanivuković svojim dolaskom politički obojio. Posebno, jer se problemi ove kategorije stanovništva rješavaju na republičkom, a ne gradskom nivou.

Iz parka veterani su krenuli pred Narodnu skupštine gdje se održavala redovna sjednica. Tražili su da se prekine zasjedanje i dopuni dnevni red tačkom o provođenju zaključaka koje je Skupština usvojila na posebnoj sjednici u martu.

Veteranima su se nedugo zatim pridružili predstavnici opozicije, koji su im obećali da će zatražiti hitno sazivanje Kolegijuma NSRS. Na njihova obećanja dobili su zvižduk.

- Takođe, oni nam nude, da potpišem sporazum sa nama da će oni ukoliko budu buduća vlast da će oni u roku od 90 dana stupanja na vlast ispuniti ove naše zahtjeve, da neće biti imenovan ni mandatar - rekao je predsjednik Udruženja veterana Odbrambeno – otadžbinskog rata Republike Srpske Risto Јeftić.

Nakon što je opozicija zatražila sazivanje posebne sjednice, rukovodstvo parlamenta ih je upozorilo da su izmanipulisali borce. Јer, i kada su bili sa borcima ispred zgrade najviše zakonodavne ustanove, znali su da je potrebno 28 potpisa da rasprava o borcima bude uvrštena u dnevni red.

Boračka organizacija Republike Srpske nije podržala današnje okupljanje dijela boraca u Banjaluci. Predsjednik, Radan Ostojić kaže da se borci, kao simbol Republike Srpske, ne smiju svrstavati ni na jednu stranu, te da su bilo kakvi protesti u ovom trenutku nepotrebni.

- BORS ne može da bude segment nijedne partije, a pogotovo nekih organizacija koje su nastale tako što se dio našeg članstva razdvojio. Sada, umjesto da smo svi jedinstveni i zajedno djelujemo i borimo se za naša prava, dio članstva koji se odvojio, organizuje proteste - rekao je Ostojić.

Ostojić je istakao da su za organizaciju bilo kakvog protesta ove vrste potrebna značajna sredstva.

- U ovom trenutku, za organizaciju protesta u Banjaluci, kome bi prisustvovali borci iz svih krajeva Srpske, treba mnogo sredstava – od 200.000 do 300.000 KM – za prevoz, hranu, vodu.To ukazuje da uvijek neko stoji iza toga da se obezbijede ti resursi, jer borci samostalno ne mogu izdvojiti ta sredstva - naveo je Ostojić.

Predstavnici vlasti Srpske kažu da podržavaju one koji se bore za poboljšanje materijalnog statusa boraca, ali ne i političare koji su učestvovali u protestima.

- Time ne čine dobro boračkoj populaciju i to urušava kredibilitet boraca da se sami bore za svoja prava. Šta će Draško Stanivuković na protestima, on treba da bude na svom radnom mejstu i da rješava poslove - istakla je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

- Pa pogledajte ko je tamo, daju novac za organizaciju, kupuju sendviče - dodao je srpski član Predsjendištva BiH Milorad Dodik.

Veterani su se nakon protesta vratili u park "Mladen Stojanović" gdje su razgovarali o daljim koracima i rezultatima protesta.