latinica  ћирилица
22/06/2022 |  17:08 ⇒ 17:10 | Autor: SRNA

Zaracin: Berlinu važna bezbjednosna politika u BiH , a i izbori

Specijalni izaslanik Njemačke za zapadni Balkan Manuel Zaracin izjavio je da njemačke vlasti prijedlogom za vraćanje te zemlje u EUFOR-ovu misiju "Altea" u BiH žele da prenesu poruku da je Berlin spreman da se posveti bezbjednosnoj politici u BiH i da mu je važno da se izbori u BiH u oktobru održe u bezbjednom i pouzdanom okruženju.
Berlin - Bundestag - Foto: RTRS
Berlin - BundestagFoto: RTRS

On je u intervjuu za Dojče vele pred današnju konferenciju EU - zapadni Balkan upozorio na spor napredak u procesu proširenja EU za zemlje regiona, podsjetivši da BiH "i dalje razmatra 14 osnovnih prioriteta i sprovođenje reformi, potrebnih da bi EU konačno mogla da dodijeli BiH kandidatski status".

Zaracin je izrazio uvjerenje da je preporuka Evropske komisije o dodjeljivanju kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji "dobra za zemlje zapadnog Balkana", jer pokazuje da i dalje postoji geostrateška važnost proširenja Unije i kretanje u procesu proširenja.

Njemački diplomata odgovorio je i na pitanje o samoproglašenom Kosovu, rekavši da vlasti u Prištini sprovode reforme i da EU "želi to da nagradi".

Prema njegovim riječima, liberalizacija viznog režima za stanovnike samoproglašenog Kosova je jedan od bitnih koraka, te da normalizacija odnosa sa Beogradom mora da se obnovi i da obje strane moraju da se pripreme za ostvarivanje napretka.

Odgovarajući na pitanje da li bi uslovi za Srbiju, koja i dalje kupuje gas i žitarice iz Rusije i prosljeđuje ih drugim zemljama kako u regionu tako i u EU, trebali da budu stroži, Zaracin je podsjetio da i Njemačka uvozi gas, ali da "treba pojasniti predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da se od njega očekuje da se pridruži sankcijama Moskvi i da mu u isto vrijeme ne treba ostaviti mogućnost da tvrdi da će "nestati struje u Srbiji", jer Unija osigurava to da njene odluke imaju efekte koji se mogu opravdati sa ekonomske strane".

Govoreći o sporom procesu proširenja na zapadni Balkan, u svjetlu kojeg se kao alternativa pojavila inicijativa Otvoreni Balkan, Zaracin je rekao da je "veoma skeptičan" kada se radi o toj inicijativi.

- Treba biti jasno da su inicijative u regionu inkluzivne i da postoje realni režimi koji dozvoljavaju svima da učestvuju. Kao drugo, važno je da se ne pojavljuju paralelne strukture. Osim toga, uvijek treba biti jasno da nema načina koji će zamijeniti proces pristupanja EU - naglasio je Zaracin.