latinica  ћирилица
22/06/2022 |  18:14 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Andrić: Glasanje poštom bilo neregularno (VIDEO)

Komisija za sprovođenje postupka opoziva načelnika opštine Višegrad sutra otvara glasačku kutiju za brojanje glasova pristiglih putem pošte. Tada će biti i poznati rezultati referenduma na kojem su se građani izjašnjavali da li su za opoziv Mladena Đurovića.
Darko Andrić - Foto: RTRS
Darko AndrićFoto: RTRS

Predstavnici SNSD-a i stranaka okupljenih oko ove partije u koaliciji ponovili su sumnju u neregularnosti i nezakonitosti glasanja poštom.

Navode da je Komisija koja je zadužena da provođenje postupka opoziva napravila propuste.

U višegradskom SNSD-u navode da u materijalu za glasanje putem pošte na pratećem papiru na kome se nalaze opšti podaci ne postoji mjesto potpisa glasača, kao i pratećeg kombinacijskog koda.

Sve ovo, kažu, dovodi do opravdane sumnje da je od početka rađeno sa namjerom da se vrši zloupotreba kako bi se uticalo na konačan ishod referenduma.

- Iz tog razloga smatramo da je kompletno glasanje poštom neregularno i da ne može biti prihvaćeno. Ostaje da vidimo na koji način će se izjasniti i Komisija i RIK , ali svakako ove činjenice su neupitne i nepobitne - izjavio je predsjednik izbornog štaba SNSD Darko Andrić.

U Komisiji za provođenje postupka opoziva kažu da je sve rađeno u skladu sa Pravilnikom.

- Komisija za sprovođenje postupka opoziva načelnika provodila je postupak opoziva načelnika opštine u skladu sa Pravilnikom o sprovođenju postupka opoziva koji je donijela Republička izborna komisija. Sav je postupak proveden je u skladu sa odredbama datog pravilnika - rekla je predsjednica Komisije za sprovođenje postupka opoziva načelnika opštine Višegrad Snežana Nešković.

U Višegrad je pristiglo 260 koverti sa glasačkim listićima i 200 koje glasači nisu primili tako da su se te koverte vratile u opštinu.

Na osnovu spiska iz 2020. godine 830 glasača je prijavljeno da glasa putem pošte.