latinica  ћирилица
22/06/2022 |  18:37 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Nova borba Srpske u UN: Neće dozvoliti još jednu rezoluciju o Srebrenici (VIDEO)

Bošnjaci ponovo pokušavaju da zaobiđu zakone, procedure i konstitutivnost, pripremajući Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, koju pokušavaju da stave na dnevni red Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik, pisao je generalnom sekretaru i upozorio ga da se ne radi o zvaničnom stavu BiH, i da se protiv Svena Alkalaja vodi krivični postupak.
Ujedinjene nacije (Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE) -
Ujedinjene nacije (Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE)

Bošnjaci ne odustaju od pokušaja da preko Ujedinjenih nacija zabrane u BiH negiranje genocida u Srebrenici. Ovaj put svoj cilj pokušavaju da ostvare preko Bisere Turković i Svena Alkalaja, zaobilazeći Predsjedništvo BiH koje je nadležno za spoljnu politiku.

- To nije politika BiH, jer u njoj ne učestvujemo svi, to je samo politika muslimana. Mislim da je jednom broju država, važnih država, sve više postaje jasno da je to tako. Јa sam njih tužio i samo tome ću dodati i ovo što oni rade - rekao je Dodik.

Zemlje Evropske unije pri UN već su iskazale negodovanja, kaže savjetnica srpskog člana Predsjedništva, Ana Trišić Babić. Ocjenjuje da je vrlo moguće da te zemlje neće podržati stavljanje Rezolucije na dnevni red. Generalni sekretar se još nije oglasio.

- Generalni sekretar UN je ipak na neki način ukazao nepovjerenje da to dođe na dnevni red i po toj proceduri je stavio nacrt te Rezoulicije da bude na javnoj stranici UN da vidi reakciju ostalih članica UN - istakla je Trišić Babić.

 Prihvatanjem da se Rezolucija stavi na dnevni red, došlo bi do kršenja međunarodnog prava, ali i Ustava BiH.

- Ako u tom kontekstu neke moguće rezolucije ponovo ambasador pri UN stavi se na raspolaganje i na korištenje takve grupacije ljudi, onda to govori o tome da zajednička država apsolutno ne funkcioniše - izjavio je šef Predstavništva Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić.

Oglasio se i predsjednik SDS-a, Mirko Šarović. Iako zna da je Dodik na američkoj crnoj listi, od njega i Zorana Tegeltije traži da odu u Njujork i spriječe Alkalaja da Rezoluciju progura u Ujedinjene nacije. Međutim, kada se pokrene pitanje vitalnog interesa, onda iz opozicije glasaju protiv.

- Prošlo je sada zato što opozicija smatra da sve treba da učini protiv Milorada Dodika. Nije Milorad Dodik Republika Srpska. Učinite vi samo za Republiku Srpsku nešto i ja ću vas poštovati - odgovorio je Dodik.

Bošnjački lobi preko Amerike pokušava da pošalje političku poruku Srbima.

- To je jedan od načina da se srpski faktor na Balkanu sabije u ugao što više i da bude opterećen najraznovrsnijim pritiscima - istakao je nekadašnji diplomata bivši ministar inostranih poslova SR Јugoslavije i ambasador Vladislav Јovanović.

Ukoliko se Rezolucija ipak nađe pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija i ukoliko dobije većinu glasova, ona pravno gledano nije obavezujuća.