latinica  ћирилица
22/06/2022 |  19:18 ⇒ 23/06/2022 | 07:21 | Autor: RTRS

Dodik: Ako BiH dobije status kandidata, ispoštovaćemo dogovor iz Brisela (VIDEO)

Lideri šest zemalja regiona pozvani su na sastanak sa čelnicima Evropskog savjeta koji bi trebalo da bude održan sutra u Briselu, prije početka redovnog junskog samita Unije. Na sastanku će biti razgovarano o proširenju, ali i kandidatskom statusu među kojima su i BiH i Ukrajina.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Šta će briselska administracija odlučiti i kome će progledati kroz prste, drži se u tajnosti. Ali ako je cijeniti prema ranijim izjavama predsjednice Evropske komisije Ursule von der Lajen, njen favorit za kandidatski status su zasigurno Ukrajina i Moldavija.

Biće interesantno čuti i kakava je ponuda Evropske unije za zemlje koje godinama pregovaraju - a to su Srbija, Makedonija, Crna Gora i Albanija.

Njemački kancelar Olaf Šolc, u govoru u Bundestagu rekao je da očekuje da će Bugarska na sutrašnjem samitu EU i zapadnog Balkana donijeti ispravnu odluku i omogućiti da Sjeverna Makedonija i Albanija započnu pregovore s unijom.

U svom govoru, Šolc nije spomenuo BiH i Srbiju, već je dio govora o proširenju fokusirao na Sjevernu Makedoniju, za koju je rekao da je promijenila ime, riješila istorijski spor s Grčkom, a Bugarska je i dalje blokira koristeći sporove iz istorije za odluke koje donosi.

Da li će Evropska zajednica ostati dosljedna kada je riječ o proširenju - tema je o kojoj se sve više govori. Ukoliko dodijeli status kandidata za Ukrajinu i Moldaviju, a BiH i nakon dvije i po decenije ostane na čekanju, biće to jasan signal da je riječ o političkoj odluci i mijenjanju pravila.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik i dalje tvrdi da je Sporazum iz Brisela, doduše bez potpisa, "mrtvo slovo na papiru", ako BiH ostane bez kandidatskog statusa.

I danas je u izjavi za našu televiziju ponovio da je spreman da ispoštuje dogovor i realizuje Sporazum ako BiH dobije status kandidata.

- Želim još jednom da pošaljem poruku da stojim iza toga, sve do momenta dok oni ne odluče. Ako kažu da nema statusa, onda smo džaba sjedili u Briselu - kaže Dodik.

Dodik je i komentarisao mogućnost da  Ukrajina dobije kandidatski status, a BiH ne.

- To je poniženje, ako je broj mrtvih osnovni kriterijum, onda je u BiH bilo mnogo više žrtava nego u Ukrajini. To je poruka nama da ovdje nismo viđeni kao ravnopravni i da to Evropa kalkuliše. Oni hoće 14 prioriteta. Јa sam rekao, dobro, jedan po jedan, a ne da uzmu šta odgovara Sarajevu i onda da ostave još 10 godina neriješeno to - istakao je Dodik.