latinica  ћирилица
22/06/2022 |  19:46 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Razmotren Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za 2021.

Dvadeset druga redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra u 10 časova, danom za glasanje tokom kojeg će se narodni poslanici izjasniti o apsolviranim tačkama dnevnog reda.
NSRS -
NSRS

Obavljena je rasprava o o Konsolidovanom izvještaju o izvršenju Budžeta Republike Srpske za period 1.1 - 31. 12. 2021. godine, Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu, Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici, Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, Nacrtu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske, Nacrt zakona o standardizaciji u Republici Srpskoj, Nacrtu zakona o metrologiji u Republici Srpskoj, Nacrtu zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju i Nacrtu zakona o privremenom izdržavanju djece Republike Srpske.

Narodna skupština, na zahtjev Vlade Republike Srpske, usvojila je izmjenu redoslijeda razmatranja tačaka dnevnog reda 22. redovne sjednice : 39. tačka - Informacija o dugu sa stanjem na dan 31. 12. 2021. godine razmotrena je poslije obavljene rasprave o 31. tački, Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu.

Poslanici su u utorak obavili raspravu o Nacrtu Porodičnog zakona, Nacrtu zakona o političkim strankama Republike Srpske – prijedlog narodnog poslanika Perice Bundala, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima, Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, Prijedlogu zakona o geološkim istraživanjima i Prijedlogu zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Preostale tačke dnevnog reda 22. redovne sjednice:

33. Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za 2021. godinu;

34. Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Komisije za koncesije Republike Srpske za 2021. godinu;

35. Izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske za 2021. godinu;

36. Izvještaj o radu i izvršenju Rebalansa finansijskog plana - Budžeta ЈU Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za period 1. 1 - 31. 12. 2021. godine;

37. Izvještaj o izvršenju Plana rada i finansijskog plana Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske za period 1. 1 - 31. 12. 2021. godine;

38. Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prva Bosne i Hercegovine za 2021. godinu;

39. Informacija o dugu sa stanjem na dan 31. 12. 2021. godine;

40. Prijedlog odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene "Hašani" po skraćenom postupku;

41. Prijedlog odluke o usvajanju zoning planova urbanih zona područja posebne namjene "Klekovača";

42. Izbor i imenovanja.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u prvom dijelu 22. redovne sjednice Rebalans budžeta Republike Srpske za 2022. godinu i 13 zakona.

Deset zakona usvojeno je po hitnom postupku i to: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2022. godinu, Zakon o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj, Zakon o dopuni Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske, Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, Zakon o izmjeni Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske, Zakon o dopunama Zakona o zapošljavanju stranih državljana i lica bez državljanstva, Zakon o izmjeni Zakona o porezu na dohodak, Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o doprinosima, Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o republičkoj upravi i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o željeznicama Republike Srpske.

U redovnoj proceduri usvojeni su: Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva i Zakon o audio-vizuelnim djelatnostima.

Rebalans budžeta Republike Srpske za 2022. godinu i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2022. godinu usvojeni su 31. maja odmah po okončanju rasprave o ovim tačkama na zahtjev Vlade Republike Srpske.