latinica  ћирилица
23/06/2022 |  08:03 | Autor: TANЈUG

Novi Zeland: Napadač nožem ranio četiri osobe

Na Novom Zelandu napadač je danas ranio četiri osobe nožem, prije nego što su ga okolni prolaznici srušili na zemlju i tako zaustavili, saopštila je policija.
Napad nožem na Novom Zelandu, arhiv (Foto: EPA-EFE/PAUL BRAVEN) -
Napad nožem na Novom Zelandu, arhiv (Foto: EPA-EFE/PAUL BRAVEN)

Zvaničnica policije navela je da je napad u Oklandu, koji je trajao manje od 10 minuta, bio nasumičan i da se osumnjičeni nalazi u pritvoru, prenosi Rojters.

Rečeno je da nema naznaka da je u pitanju zločin iz mržnje, jer su žrtve različitih polova, nacionalnosti i starosti, i naglašeno da je policija brzo reagovala, uhapsila počinioca i spriječila veći broj žrtava.

Navedeno je i da sve ranjene osobe imaju umjerene povrede.

Prolaznici koji su se zatekli na mjestu incidenta krenuli su za osumnjičenim i opkolili ga nakon što je započeo napad, a jedan ga je oborio koristeći štake za hodanje, saopštila je policija.

Precizirano je da je muškarac nosio veliki nož i da je imao umjerene povrede kada je uhapšen, kao i da je zbog toga hospitalizovan.

Novi Zeland je bio mjesto dva nasilna napada nožem u supermarketima prošle godine, a jedan se vodi kao terorističko djelo, dok istraga nije utvrdila motiv za drugi napad, prenosi Rojters.

Prošlog septembra, muslimanski ekstremista inspirisan terorističkom organizacijom Islamska država ranio je petoro ljudi u supermarketu u Oklandu prije nego što je policija pucala i ubila ga.

Troje od njih zadobilo je teške povrede, a još dvije osobe su povrijeđene u napadu, ali su svi preživjeli.

A u maju prošle godine, kupci i osoblje u supermarketu u Danedinu uspjeli su da spriječe izbezumljenog čovjeka da povrijedi više lica, nakon što je u nasumičnom napadu nožem povrijedio četiri osobe, teško ranivši troje.

Napadač iz Danedina, 43-godišnji Luk Lambert, osuđen je na 13 godina zatvora, navodi Rojters.